İktisadi Kalkınma Deneme Sınavı Sorusu #1240020

Vergi ve vergi sistemi ile ilgili olarak  aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Vergi oranlarının artması gelişmiş ekonomilerde üretimi ve büyüme oranını düşürebilir

Gelir dağılımında altta kalan gruplara odaklanan bir vergi sistemi varsa bu durum gelir dağılımını daha da bozacaktır.

Vergilerin ağırlığı eğer üst gelir gruplarına odaklanırsa bu kişiler buna tüketimlerini artırarak cevap verecekler, tasarruflarını ise düşüreceklerdir

Vergi oranları arttıkça tasarrufların ve dolayısıyla yatırımların azaldığını ve böylece büyüme oranlarının düşeceğini söyleyebiliriz.

Toplam vergi gelirleri içinde gelişmekte olan ülkelerde dolaysız vergilerin (gelir vergisi, kurumlar vergisi vb) ağırlığı yüksektir.


Yanıt Açıklaması:

vergi oranları arttıkça tasarrufların ve dolayısıyla yatırımların azaldığını ve böylece büyüme oranlarının düştüğünü göstermektedir.

vergi oranlarının artması gelişmiş ekonomilerde üretimi ve büyüme oranını düşürebilir, zira bu ülkelerde özel sektör ekonomide geniş yer tutmaktadır.

Vergilerin tasarruflar üzerindeki etkisi ülkedeki gelir grupları üzerinde farklı etkiler oluşturur. Eğer gelir dağılımında altta kalan gruplara odaklanan bir vergi sistemi varsa bu durum gelir dağılımını daha da bozacak ve uzun dönemde vergi gelirleri azalacaktır. Vergilerin ağırlığı eğer üst gelir gruplarına odaklanırsa bu kişiler buna tüketimlerini artırarak cevap verecekler, tasarruflarını ise düşüreceklerdir.

Doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum