İletişim Araştırmaları Deneme Sınavı Sorusu #72115

İletişim çalışmalarının tarihine, iletişim araçlarının gelişimi bağlamında bakıldığında ilk radyo yayınının 1927 yılında başladığı ve ilk televizyonun 1968 yılında üretildiğini görülür. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?


Özellikle teknolojiye dayanan iletişim araştırmalarının oldukça geç başlaması bu durumun temel nedenidir.
İletişim araştımalarının daha önce bu tarz yeniliklere ihtiyaç duymaması bu durumun ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
1950 yılında ilk basın yasası olan 1931 tarihli yasa yeniden değiştirilerek gazete ve dergi çıkarmak için izin alma gereksiniminin ortadan kaldırılması radyo ve televizyona olan ihtiyacı ortadan kaldırmıştır.
Radyo yayını ve televizyon üretiminin fazlasıyla maliyetli olması gazete ve derginin tercih edilmesine sebep olmuş ve bu durumu doğurmuştur.
O dönemde Türkiye Cumhuriyeti, patlak veren isyan olayları nedeniyle 1925 yılında Takrir-i Sükun Yasası’nı çıkarmış ve iletişim araştırmalarına bir süre ara verilmiştir. Bu neden bu durum ortaya çıkmıştır.

Yanıt Açıklaması: İletişim çalışmalarının tarihine, iletişim araçlarının gelişimi bağlamında baktığımızda ilk radyo yayınlarının 1927 yılında başladığı görülmektedir. Yine ilk sinema filmleri de bu yıllarda yapılmaya başlanmıştır. Televizyonun ancak 1968 yılında sınırlı olarak yayın yapması, özellikle teknolojiye dayanan iletişim araştırmalarının oldukça geç başlamasıyla ilişkili bulunmaktadır
Yorumlar
  • 0 Yorum