İletişim Araştırmaları Deneme Sınavı Sorusu #554263

  1. Markaların, belirlenmiş kıstaslara göre rakiplerine karşı sıralanarak sunuldukları, kullanışlı, analitik bir araçtır.
  2. Nitelik temelli ve nitelik temelli olmayan iki yaklaşım söz konusudur.
  3. Markaların, harita üzerindeki göreli konumları ve ölçümleri, araştırmalardan türetilir ve haritadaki “boşlukları” göstererek eyleme yönlendirebilen açıklayıcı bir sistemdir.

Ürün, hizmet ve müşteriye yönelik iletişim araştırmalarında kullanılan yukarıda özellikleri verilen sistem hangisidir?

 


Müşteri memnuniyeti araştırması

 

Müşteri sadakati araştırması

 

Algısal haritalama

 

Pre-test araştırması

 

Post-test araştırması


Yanıt Açıklaması:

Algısal haritalama, tüketici tercihleri, marka algıları, rekabetçi pazar yapısı ve ürün konumlandırma gibi konularda pazarlama ve reklam dünyasının ihtiyacını karşılayan önemli bir araçtır. Algısal haritalama da nitelik temelli ve nitelik temelli olmayan iki yaklaşım söz konusudur. Nitelik temelli yaklaşımlar, markanın pek çok sayıda belirli niteliğinin cevaplayıcı tarafından değerlendirilmesini sağlayarak, marka ya da ürünler arasındaki farkı anlamak, bu özelliklerin tüketicinin algısını nasıl etkilediğini değerlendirmek için kullanılırlar. Nitelik temelli algısal haritalama, istatistiksel tekniklerden ayırma analizi, uygunluk analizi ve faktör analizi tekniklerini kullanır. Nitelik temelli olmayan yaklaşımlar, niteliklerden ziyade cevaplayıcının marka hakkındaki benzer terimlere ya da tercihlerine dayanır. Her iki algısal haritalama da veri toplama yöntemleri farklı yaklaşımlar gösterse de her iki yaklaşımda da ortak olan marka ve ürün değerlendirmesinin geniş boyutlarıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum