İletişim Araştırmaları Deneme Sınavı Sorusu #1365783

Aşağıdakilerden hangisi nicel araştırmalar hakkında doğru bir ifade değildir?


Nicel araştırma, gerçeğin sayısal olarak ifade edilen kanıtlara dayalı biçimde ve kişisel yanlılıktan kaçınan bir tutumla incelenmesini ilke edinen olgucu bilim anlayışının ürünüdür.

Nicel araştırmada, araştırmacı olayların dışında kalarak veri toplamak ve topladığı verileri uygun istatistiksel tekniklerle çözümledikten sonra yorumlamak durumundadır.

Nicel araştırmada, elde edilen veriler öznel bakış açısıyla yorumlanmaktadır.

Nicel araştırma anlayışının özünde pozitivizm (olguculuk) yatmaktadır.

Nicel araştırmacılar araştırma konularına fiziksel bir gerçekliği araştırır gibi yaklaşmak zorundadırlar.


Yanıt Açıklaması:

Doğru yanıt C seçeneğidir. Çünkü, nicel araştırma, gerçeğin sayısal olarak ifade edilen kanıtlara dayalı biçimde ve kişisel yanlılıktan kaçınan bir tutumla incelenmesini ilke edinen olgucu bilim anlayışının ürünüdür. İster doğa bilimlerinde ister toplum bilimlerinde olsun, nicel araştırmacılar araştırma konularına fiziksel bir gerçekliği araştırır gibi yaklaşmak zorundadırlar. Bu düşüncede gerçek araştırmacıdan bağımsız olarak vardır, araştırmacıya düşen görev onu bulup açıklamaktır. Araştırmacı olayların dışında kalarak veri toplamak ve topladığı verileri uygun istatistiksel tekniklerle çözümledikten sonra yorumlamak durumundadır. Ayrıca, İletişim araştırmalarında yararlanılabilecek paradigmalardan biri olan nicel araştırma anlayışının özünde pozitivizm (olguculuk) yatmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum