İletişim Araştırmaları Deneme Sınavı Sorusu #1080793

Bir araştırmada bir grup öğrencinin yüz yüze ders anlatma, video aracılığıyla ders anlatma ve kitaptan okuyarak öğrenme gibi farklı öğrenme materyallari karşısındaki başarı düzeyleri test edilerek hangi yöntemin öğrenci başarısı üzerindeki etkisinin daha yüksek olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Ancak bu araştırmada öğrencilerin gelir düzeyleri, daha önceki okuldaki başarı düzeyleri, zeka düzeyleri ya da dersi sevip sevmemeleri gibi diğer unsurlar üzerinde durulmamıştır. Bu araştırmada incelemeye konu edilmeyen diğer unsurlara ne ad verilir?


Moderatör değişken

Mediatör değişken

Bağımlı değişken

Bağımsız değişken

Belirsiz değişken


Yanıt Açıklaması:

Burada, neden sonuç ilişkisi kurulan ve karşılıklı etkileşim durum ve düzeyleri incelenen olgulara “değişken” denir. Belirli bir sonucun “nedeni” olan, yani sonucun durumu üzerinde değişime neden olan değişkene “bağımsız değişken” denir. Bir nedene bağlı olarak durumu değişen değişkene ise “bağımlı
değişken” denir.  Bağımlı ve bağımsız değişken arasında öngörülen ilişkinin yapısında değişikliğe neden olma potansiyeline sahip “farklı gözlem kategorilerine” moderatör değişken denir. Moderatör değişken; bağımsız ve bağımlı değişken arasındaki ilişkinin yönüne ve/veya gücüne etki eden üçüncü değişkendir. Bağımlı ve bağımsız değişken arasında gözlenen ilişkinin şiddetini, bu değişkenlerle olan farklı ilişkisi nedeniyle azaltan veya ortadan kaldıran değişkene mediatör değişken denir.  Moderatör değişkenin bağımlı ve bağımsız değişkenler ile arasında doğrudan bir ilişki olmamasına rağmen; mediatör değişkenin hem bağımlı hem de bağımsız değişkenle arasında anlamlı ilişki vardır. Burada öğrenci başarısını etkileyen unsurlar olarak öğrenme yöntemindeki farklılıklar ele alınmıştır. Ancak öğrencilerin kendisinden kaynaklanabilecek diğer unsurlar araştırmaya konu edilmemiştir. Öğrencinin zeka düzeyi gibi burada sıralanan unsurlar araştırmada moderatör değişkeni oluşturur.

Yorumlar
  • 0 Yorum