İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340108

Grubu etkilemeye yönelik faaliyetleri içeren grup iletişim dinamiği aşağıdakilerden hangisidir?


Kurallar 

Bağlayıcılık

Amaçlar 

Liderlik 

İletişim


Yanıt Açıklaması:

Grup İletişiminin Dinamikleri

Beebe ve Masterson (2009)’a göre grup iletişiminin dinamikleri aşağıdaki gibidir:

İletişim: Hayatı nasıl anlamlandırdığımız ve diğer kişilerle paylaştığımız anlamlardan oluşur. İletişim insanların ne söylediği, nasıl söylediği ve kime söylediği ile ilgilidir.

Liderlik: Liderlik, grubu etkilemeye yönelik faaliyetleri içerir.

Amaçlar: Bütün gruplar bir amaç etrafında toplanır. Belirli bir görevi yerine getirmek ya da sadece eğlenmek bir grup amacı olabilir.

Kurallar: Hangi davranış biçim- lerinin grup içinde kabul edileceği ya da hangilerinin grup tarafından kabul edilmeyeceğini belirler. Bazı kurallarresmi bazı kurallar ise gayri resmi^dir.

Görevler: Görevler, belirli bir du- rum içinde oluşması gereken beklentilerle ilgilidir. Farklı gruplar farklıgörevleri gerektirebilir. Grup içinde yapılacak doğru görev dağılımı grubun motivasyonunu ve verimliliğini arttıracaktır.

Bağlayıcılık: Grup üyelerinin, diğer grup üyelerine ve giderek grubun kendisine hissettikleri sempati düzeyini belirler. Sadakat duygusu arttıkça grubun bir bütün olması da kolaylaşır.

Durum: Grup iletişiminin oluştuğu en yüksek öneme sahip konudur. Grubun büyüklüğü, fiziksel düzenle- meler ya da meka^n gibi çeşitli durumlar grup başarısına etki eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum