İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340178

Grup üyelerinin, diğer grup üyelerine ve giderek grubun kendisine hissettikleri sempati düzeyini belirler. Sadakat duygusu arttıkça grubun bir bütün olması da kolaylaşır.

Yukarıdaki ifade grup iletişimi dinamiklerinden hangisiyle ilgilidir?


Durum

Görevler

Bağlayıcılık

Kurallar

Liderlik


Yanıt Açıklaması:

Beebe ve Masterson (2009)’a göre grup iletişiminin dinamikleri aşağıdaki gibidir:

İletişim: Hayatı nasıl anlamlandırdığımız ve diğer kişilerle paylaştığımız anlamlardan oluşur. İletişim insanların ne söylediği, nasıl söylediği ve kime söylediği ile ilgilidir.

Liderlik: Liderlik, grubu etkilemeye yönelik faaliyetleri içerir.

Amaçlar: Bütün gruplar bir amaç etrafında toplanır. Belirli bir görevi ye- rine getirmek ya da sadece eğlenmek bir grup amacı olabilir.

Kurallar: Hangi davranış biçim- lerinin grup içinde kabul edileceği ya da hangilerinin grup tarafından kabul edilmeyeceğini belirler. Bazı kurallarresmi bazı kurallar ise gayri resmi^dir.

Görevler: Görevler, belirli bir du- rum içinde oluşması gereken beklen-tilerle ilgilidir. Farklı gruplar farklıgörevleri gerektirebilir. Grup içinde yapılacak doğru görev dağılımı gru- bun motivasyonunu ve verimliliğini arttıracaktır.

Bağlayıcılık: Grup üyelerinin, di- ğer grup üyelerine ve giderek grubun kendisine hissettikleri sempati düze- yini belirler. Sadakat duygusu arttıkça grubun bir bütün olması da kolaylaşır.

Durum: Grup iletişiminin oluştu- ğu en yüksek öneme sahip konudur. Grubun büyüklüğü, fiziksel düzenle- meler ya da meka^n gibi çeşitli durum- lar grup başarısına etki eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum