İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340001

El kol hareketlerinin ya da yüz ifadelerinin kendisine bakan kişilerin eylemlerini etkilediğini anlayan bebek bu hareketleri ihtiyaçlarını gidermek amacıyla çevresini düzenlemek, çevresindeki kişilerin davranışlarında değişiklikler yaratmaya yaradığını fark ettiğinde bu amaçlar artık belli bir amaç doğrultusunda yapılmaya başlar.

Toplumsal denetim kuramına göre yukarıda bahsedilen davranışlar çocuğun  konuşma gelişim evrelerinden hangisiyle ilişkilidir?


Doyumsuzluk evresi

Jest evresi

Dil öncesi seslenme evresi

Telaffuz edilen dil evresi

Konuşma evresi


Yanıt Açıklaması:

Jest evresinde de toplumsal denetim dürtüsüönem taşımaktadır. Jestler biyolojik ihtiyaçlarıngiderilmesine yardımcı hareketler olarak ortaya çıkarlar. Hayvanlarda da jestler görmek mümkündür ama onların jestlerinde karşı tarafta bir denetim amacı gütmeyen gelişigüzel davranışlar gözlenmektedir. İnsan yavrusunda ise el kol hareketlerinin ya da yüz ifadelerinin kendisine bakan kişilerin eylemlerini etkilediğini anlayan bebek bu hareketleri ihtiyaçlarını gidermek amacıyla çevresini düzenlemek, çevresindeki kişilerin davranışlarında değişiklikler yaratmaya yaradığını fark ettiğinde, bu amaçlar artık belli bir amaç doğrultusunda yapılmaya başlar. Bir kişinin istekleri başka bir kişinin tepkileri ile doyurulduğunda yani simgesel eylemleri yerine getirildiğinde ise artık konuşmanın temel ilkelerinin varlığından söz edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum