İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340106

Bu ortada bir durumdur. Hem bizim hem karşımızdakinin gereksinimleri ile ilgilenmek gerekmektedir. Burada huzurun devamı sağlanabilir ancak ha^la^ her iki ta- raf için de kayıplardan dolayı memnuniyetsizlikler söz konusu olacaktır. Her iki taraf da istediğini tam olarak elde edemeyecektir. Burada bazı kazanımlar olsa da bu her şey için söz konusu değildir.

Yukarıda açıklanan çatışma yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?


Rekabet: Kazan – Kaybet

Kaçınma: Kaybet – Kaybet

Uyum Sağlama: Kaybet - Kazan

İş Birliği: Kazan – Kazan

Uzlaşma: Kazan, Kaybet – Kazan, Kaybet


Yanıt Açıklaması:

C¸atışma Yönetimi Biçimleri

Bir çatışmayı doğru yönetmek etkili bir iletişi- min önemli bir parçasıdır. Aşağıda farklı durumlar için farklı yönetim biçimlerini değinilmiştir.

Rekabet: Kazan – Kaybet

Rekabetçi çatışma biçimi bizim kendi arzu ve gereksinimlerimizle büyük, diğerlerininkilerle ise çok küçük oranda ilgilidir. Bizim gereksinimleri- miz karşılandığı ölçüde çatışma bizim açımızdan başarılıdır. Rekabet tarafından motive edilen çatış- ma içinde biz muhtemelen sözel olarak saldırgan oluruz ve diğer insanı suçlarız. Bu ben kazanayım sen kaybet felsefesidir ancak bu durum kaybeden üzerinde bir dargınlığa yol açabilir ve buna bağlı ça- tışmalar da doğabilir. Ayrıca burada çatışma çözül- memiştir, sadece o an için sonuçlanmıştır.

Kaçınma: Kaybet – Kaybet

C¸atışmadan kaçanlar, kendilerinin ya da karşı tarafın gereksinimlerine ve arzularına nispeten il- gisizdirler. Sorunla ilgili gerçek iletişimden kaçı- nırlar; sorun ortaya çıkınca konuyu değiştirirler ve genellikle hem fiziksel hem de psikolojik olarak ortamdan uzaklaşırlar. Bu biçimde, herhangi bir çatışmayı çözmek için çok az şey yapılır ve bu ne- denle ben kaybedeyim sen de kaybet felsefesi ola- rak görülür. Bireylerarası sorunlar kendiliklerinden çözülemeyeceği için, onlarla yüz yüze gelip etkili bir şekilde ele almak gerekir. Yoksa kapanmış gibi görünüp sonra tekrar ortaya çıkarlar.

Uyum Sağlama: Kaybet - Kazan

Burada biz, diğer insanın gereksinimleri için kendimizinkilerden fedaka^rlık yaparız. Bizim te- mel amacımız ilişkimizdeki uyumu ve huzuru ko- rumaktır. Bu biçim, huzurun korunmasına yardım edebilir ve karşı tarafı tatmin edebilir; fakat kendi gereksinimlerimizi göz ardı etmiş oluruz. Uyum sağlama, ben kaybedeyim sen kazan felsefesidir. Bu karşı tarafı mutlu etse bile bireylerarası çatışma için kalıcı bir çözüm elde edileceğinin kanıtı değildir. Bir eşitsizlik ve haksızlık söz konusudur.

İş Birliği: Kazan – Kazan

İş birliğinde, hem bizim hem diğer insanın ge- reksinimlerine hitap etme durumu vardır. Bu biçim ideal olarak düşünülür; iletişim için isteklilik vardır. İdeal olarak her insanın gereksiniminin karşılanma- sına olanak verir; ben kazanayım sen de kazan felse- fesi söz konusudur.

Uzlaşma: Kazan, Kaybet – Kazan, Kaybet

Bu ortada bir durumdur. Hem bizim hem karşımızdakinin gereksinimleri ile ilgilenmek ge- rekmektedir. Buradaki strateji bir nevi “Orta yolu bulmak”tır ya da “Al gülüm ver gülüm”. Burada huzurun devamı sağlanabilir ancak ha^la^ her iki ta- raf için de kayıplardan dolayı memnuniyetsizlikler söz konusu olacaktır. Ben kazanayım ve kaybede- yim, sen de kazan, kaybet felsefesi vardır. Her iki taraf da istediğini tam olarak elde edemeyecektir. Burada bazı kazanımlar olsa da bu her şey için söz konusu değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum