İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340102

Gereksinimlerimiz ilişkimizi biçimlendirmeyi de etkiler. Biz gereksinimlerimizi dengeleyecek ilişiler ararız. U¨ç temel bireylerarası gereksinimden bahsedebiliriz:

  • Kendini sunma gereksinimi

  • İlişkisel gereksinimler

  • Araçsal gereksinimler

Yukarıda bahsi geçen bireylerarası iletişim modeli ögesi aşağıdakilerden hangisidir?


Bağlam 

İçerik 

Algı 

Kimlik 

Motivasyon 


Yanıt Açıklaması:

Motivasyon: Biz neden yaparız; niçin yaparız? Bizi ne motive eder? İletişimciler duyguları, kişisel gereksinimleri ve amaçları tarafından motive edilirler. Duygular, bir iletişimcinin bir durumla ilgili hissettiği şeydir. Aşk, acı, kızgınlık ya da kıskançlık bizim deneyimleyebileceğimiz duygulardır. Onları yaşayarak bizim iletişi- mimizdeki gücünü anlarız. Duygular, hislerden daha fazlasını ifade eder; onlar bir durumla ve diğeriyle ilgili değerlendirmelerdir. Gerçekte duygu sözcüğü motivasyonla aynı sözcük kökeninden gelir. Duygusal olmak motive edilmek demektir.

İnsan olmanın bir gereği de gereksinimlerimiz- dir. Bizim neye ve nasıl gereksinim duyduğumuz bizi tanımlar ve belirli bir yönde davranmamız için bizi motive eder. Biz, dahil olma/bağlılık, kontrol/bağımsızlık ve yakınlık/samimiyet gereksi- nimlerine sahibiz. Bu gereksinimleri hangi oran- da hissettiğimiz, ne zaman hissettiğimiz ve bu gereksinimler sonucu nasıl davrandığımızla ilgili farklılık gösterebiliriz. Bunlar insan olmanın bir parçasıdır. Dahil olma/bağlılık, bir grubun parçası olma gereksiniminden kaynaklanır. Biz diğerleri olmadan var olamayız; bu nedenle bir grubun ya da grupların üyesi olma yönünde kuvvetli bir bi- çimde motive ediliriz. Biz yaşamlarımızı kontroletme gereksinimi duyarız. Bizim bütün isteği- miz bize ne olduğunu saptayabilmektir. İnsanlar gereksinimlerini kontrol etme ölçüsünde farklı- lık gösterse de bütün bireylerarası ilişkilerde bir kontrol gereksinimi vardır. Bununla birlikte ar- kadaşlarımızla beraber olmaktan hoşlanmamıza karşın onların devamlı olarak nereye gittiğimizi, zamanımız nasıl harcadığımızı ya da kiminle za- man harcadığımızı sormalarından hoşlanmayız. Bizim bütün isteğimiz biri tarafından sevilmektir. Sağlıklı ve mutlu olmak için biri tarafından sevil- meye gereksinim duyarız. Yakınlık, hoşlanma ve sevilme gereksinimidir, sevgiyi gösterebilmektir.Samimiyet diğerleri tarafından bilinme ve diğer- lerini bilme gereksinimidir. Bizim hoşlandığımız, hoşlanmadığımız şeyleri, acılarımızı, korkularımı- zı, başarılarımızı ve bizi benzersiz bir insan olarak tanımlayan yeteneklerimizi paylaşma gereksini- midir. Kısaca, birçoğumuzun gereksinimi ve isteği hoşlandığımız ya da sevdiğimizle sırdaş, samimi ve yakın olmaktır.

Bizim gereksinimlerimiz ilişkimizi biçimlen- dirmeyi de etkiler. Biz gereksinimlerimizi dengele- yecek ilişiler ararız. U¨ç temel bireylerarası gereksi- nimden bahsedebiliriz:

  • Kendini sunma gereksinimi

  • İlişkisel gereksinimler

  • Araçsal gereksinimler

Biz belirli bir tarzda görünmek isteriz ve bu imajı desteklemek için kendimizi stratejik olarak sunarız. Bizim ilişkisel gereksinimlerimiz ilişkimizi geliştirmek ve sürdürmek için ne istediğimizle ilgi- lidir. Araçsal gereksinimler de diğerlerini etkilemek için düzenlenir.

Yorumlar
  • 0 Yorum