İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1210416

"Akademik giysi, giysi ve yaka atkısı olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Atkının yaka önünde ve arka uçlarında kullanılan gümüş sırma ile püskül yüksek lisans derecesini, altın sırma ile püskül ise doktora derecesini belirtir. Lisans derecesi için atkı üzerinde sadece atkının renginde püskül bulunmaktadır."

Yukarıdaki açıklamaya göre, akademik giysi, sahibinin içinde bulunduğu hiyerarşideki yerini açıkça göstermektedir. Bu durum, kullanılan sözsüz iletişim kodunun hangi özelliğini gösterir?


Duygu ve coşkuları yetkin biçimde dile getirme

Kişiler arasındaki ilişkileri tanımlama ve belirleme

Sözlü iletişimin içeriği hakkında bilgi verme

Güvenilir iletiler aktarma

Kültüre göre biçimlenme


Yanıt Açıklaması:

Kişiler Arasındaki İlişkileri Tanımlama ve Belirleme: Özellikle tanımadığınız bir kişi ile iletişime geç­meden önce iletişim tarzınızı, biçiminizi belirlemeniz gerekir. İşte bu noktada sözsüz iletişim kodları bize ipuçları sağlarlar. Bir insanın giysilerinden onun sos­yal statüsünü ya da kültürel tercihlerini tahmin etmek hiç de zor değildir. Özellikle profesyonel bir iletişimci iseniz mesajlarınızı göndermeden önce karşı tarafın referans çerçevesine göre düzenlemek gerektiğine bü­yük önem verirsiniz. Karşı tarafın yani alıcının sözsüz iletişim kodlarını iyi okuyarak onun referans çerçevesi hakkında bir kanaat sahibi olabilir ve mesajınızı karşı taraf için daha kolay anlaşılır bir hâle getirebilirsiniz. Bir görüşmeye gittiğinizi varsayalım, masanın büyük­lüğü ile masanın sahibinin hiyerarşideki yeri arasında olasılıkla bir ilişki vardır. Ya yüz ifadesi, vücudunun duruşu? Mesafeli mi? Ses tonu dostça ve sıcak mı yok­sa emredici bir tonda mı? Aranızdaki mesafeyi nasıl oluşturuyor? Oturma şekli nasıl, hemen kaçmak git­mek ister gibi mi? Bunun gibi belki binlerce sözsüz iletişim mesajı kimin ast kimin üst olduğunu ya da bir hiyerarşide nasıl bir yapı içinde bulunduğunuzu size sezdirecektir. En temel örnek ise askerlerin kıyafetle­rindeki rütbelerdir. Bu giyim kuşam kodu buradaki iletişimi tanımlar ve belirler. Kısaca, sözsüz iletişim kodları iletişim sırasında bu iletişimin tarzını öncelik­le tanımlayan ve belirleyen ipuçları taşırlar. Doğru cevap B’ dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum