İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1262670

Aşağıdakilerden hangisi güçlü bir örgüt kültürünün unsurlarından değildir?


Değerler

Kahramanlar

Tören ve ritüeller

Kültürel ağ

Katı hiyerarşik ilişkiler


Yanıt Açıklaması:

Örgütlerin iç unsurlarını ele alırken değinilmesi gereken önemli kavram “örgüt kültürü” dür. Kültür bir örgütteki bireylerin paylaştığı beklenti ve inançlardır. Örgütsel başarı güçlü bir kültürün gelişmesiyle arttırılabilir. Eğer bir kültür güçlü bileşenlere sahipse bu, hem bireyin hem de örgütün performansını geliştirecektir. Güçlü bir kültür için dört anahtar kavram vardır:
• Değerler: Bir örgütün üyesi olmak, değerleri benimseyip uymakla mümkündür. Değerler örgütle ilgili inançları ve beklentileri içerir.
• Kahramanlar: Bir örgütün değerlerine örnek oluşturacak bireylerdir. Bunlar kurucular ya da başarılı yöneticiler olabilir; kendileriyle ilgili mitler ve öyküler aracılığı ile tanınırlar. Bu da diğer çalışanları güdüleyici bir durumdur.
• Tören ve ritüeller: Bir örgütün değerlerinin önemini vurgulamak ve bu anlamda devamlılığı sağlamak için gerçekleştirilirler.

• Kültürel ağ: İletişim sistemi. Bu ağ hem örgütteki biçimsel hem de biçimsel olmayan kanallarla oluşturulur. Örgüt içindeki grupların ve bireylerin davranışını biçimlendiren kuralları öğreten kültür, içinde birçok unsurun olduğu karmaşık bir yapılanmayı da beraberinde getirir. Bu bağlamda farklı yapılanmalar içinde olan her örgüt kendi kimliğini oluşturarak bir diğerinden ayrılır. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum