İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340107

Bireyler aynı zamanda birkaç grubun üyesidirler. .............................. düzeyinde kurulan ilişkilerde birey, farklı amaçlar için farklı gruplarla iletişim kurar. Bu grup çevresi için örnek oluşturur aynı zamanda da hayranları ya da taklitçileri bulunur. Müzik toplulukları ya da oyuncular buna bir örnektir.


Referans gruplar

Birincil yarı resmi^ gruplar

Aile

İkincil resmi^ gruplar

C¸alışma grupları


Yanıt Açıklaması:

Grup Türleri

Gruplar, birincil veya ikincil, resmi^ veya gayri resmi^ olabilecekleri gibi, iki üç kişiden oluşan küçük gruplar ya da milyonlarca kişiden oluşan büyük gruplar da oluşturabilir.

Birincil resmi olmayan gruplar: Bu tür grup- lara üyelik açısından bireyler için bir zorlama söz konusu değildir ancak her ne kadar gönüllülük esasına dayalı olsa da zaman zaman bireyleri birlikteliğe zorlayan durumlar da olabilir. Bu nedenler resmi bir nitelik taşımaz. Yurt dışında yaşayan Türklerin biraraya gelerek grup oluşturmalarında olduğu gibi ya da yaşadığı şehirden göçen insanların bu şehirde hemşehrileri ile oluşturdukları gruplar da olduğu gibi.

Birincil yarı resmi^ gruplar: Bazı zamanlarda grupların oluşumunda üyelerin istekleri belirleyici olmayabilir. Irksal, dinsel, etnik vb. etmenler gru- bun oluşumunda etkin olur.

İkincil resmi^ olamayan gruplar: Sevdiğimiz kişileri kendimize arkadaş olarak seçeriz, dolayısıy- la kendi isteğimizle bir arkadaş grubu oluştururuz. Bu tür gruplar üyelerin kendi isteği ile oluşur ve gruba katılım ya da gruptan ayrılma kararı bireyin kendisine aittir.

İkincil resmi^ gruplar: Eş zamanda, eş meka^nda belli bir amaç için bir araya gelen gruplardır. Grup amacını tamamladığında dağılır. Yabancı dil kur- suna gidenler bir grup oluşturur, kurs tamamlandı- ğında grup dağılır.

Aile: Aile, birincil gruplara örnektir. Aile, ken- dine özgü işleyiş yapısı olan bir gruptur. İlişkiler yüz yüze ve birincil düzeyde gerçekleşir, aile üyeleri hem grubun doğal üyesidir hem de isterlerse bir süre sonra grup bağlarını koparabilirler.

C¸alışma grupları: Belli bir zaman diliminde, belli bir konuda çalışma yapmak üzere bir araya ge- lir, çalışma bitince grup dağılır. Birkaç öğrencinin bir derste sunum yapacağını düşünelim. Bir çalış- ma grubu olarak sunum öncesi hazırlıkları yapa- caklar, sunumu gerçekleştirdikten sonra da grubu dağıtacaklardır.

Referans gruplar: Bireyler aynı zamanda birkaç grubun üyesidirler. Hem ailemizin bir üyesiyiz hem de arkadaş ya da çalışma gruplarının birer üyesi olabiliriz. Referans gruplar düzeyinde kurulan ilişkilerde birey, farklı amaçlar için farklı gruplarla iletişim kurar. Bu grup çevresi için örnek oluşturur aynı zamanda da hayranları ya da taklitçileri bulunur. Müzik toplulukları ya da oyuncular buna bir örnektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum