İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340279

Aşağıdakilerden hangisi Tocqueville’in kitle toplumu kavramına yönelik düşüncelerindendir?


Bireysel bilinçlerin birbirine benzerliği ve toplumsal iş bölümü kavramının, toplumsal hayatın temel kavramlarıdır.

Modern toplum yaşamın her alanını kaplayan ve bireyselcilik, materyalizm ve toplumsal istikrarsızlığı besleyen bir eşitlikçilik tarafından yönetilmektedir.

Nüfusun büyük ölçüde hareketsiz olduğu cemaatte ilişkiler, açıkça tanımlanmış toplumsal kurumlar (aile gibi) tarafından belirlenmektedir.

Kitleler, azınlık için yaratılmış göre yüksek konumları ele geçirerek araçları kullanmak ve azınlığın hazlarını tatmak için toplumun ön saflarına doğru ilerlemektedir.

İş bölümünün gelişmesinin toplumsal değişimin ön koşulunu oluşturmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Kitle toplumu kavramını ortaya ilk atan kişi olarak kabul edilen Fransız düşünür Alexis de Tocqueville’e göre modern toplum, kalıtsal ilkeler ve geleneksel bağımlılık ilişkileri tarafından değil, yaşamın her alanını kaplayan ve bireyselcilik, materyalizm ve toplumsal istikrarsızlığı besleyen bir eşitlikçilik tarafından yönetilmektedir. Emile Durkheim ise bireysel bilinçlerin birbirine benzerliği ve toplumsal iş bölümü kavramının, toplumsal hayatın temel kavramları olduğunu söylemektedir. Durkheim’a göre iş bölümünün gelişmesi toplumsal değişimin ön koşulunu oluşturmaktadır. Nüfusun büyük ölçüde hareketsiz olduğu cemaatte ilişkilerin, açıkça tanımlanmış toplumsal kurumlar (aile gibi) tarafından belirlendiği düşüncesi ise Ferdinand Tönnies’e aittir. Gasset ise, kitlelerin, azınlık için yaratılmış konumları ele geçirerek araçları kullanmak ve azınlığın hazlarını tatmak için toplumun ön saflarına doğru ilerlediklerini söylemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum