İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1262533

  1. Kural temellidir.
  2. İçeriği kamusaldır.
  3. Kişiseldir.
  4. Seridir. 

Yukarıdakilerden hangisi örgütsel iletişimin özelliklerinden değildir?


I, II ve III

II, II ve IV

I, III ve IV

II ve III

I ve II


Yanıt Açıklaması:

Her iletişim düzeyinin olduğu gibi örgütsel iletişimin de kendine has farklılıkları vardır. Bunları bilmek örgütsel iletişimi anlamak açısından da önemlidir. Bu farklılıklar ve özellikler aşağıdaki gibi ifade edilebilir.

  • İletişim kural temellidir: İletişim etkinliklerindeki davranışlar alışkanlık hâline gelir ve belli bir düzene girerse bunun sonucu belli “kurallar” oluşur. İletişim kuralları çok fonksiyoneldir. Genelde düzenleme, değerlendirme, doğruluğunu kanıtlama ve önceden haber verme gibi fonksiyonları içerir. 
  • İletişim kişiseldir: Bir örgüt içindeki bireyler farklı kültür ve aile tiplerinden geldiklerinden dolayı algılamalarda da farklılıklar olacaktır. Algılama bizim çevreden aldığımız duygusal verileri alma ve oluşturma sürecidir. Bu süreçte bireysel gereksinimler, değerlerimiz, duygularımız, fiziki koşullarımız ve geçmişteki deneyimlerimiz etkili olacağından iletişim kişisel bir özellik kazanabilir. Bir örgütte daha iyi bir iletişim için bu algısal farklılıkları göz ardı etmemek ve mesajların açık ve basit bir dilde olması önem kazanır. Aksi durumda çatışmaların olması kaçınılmazdır.
  • İletişim seridir: Her türlü insan iletişiminde olduğu gibi örgütlerde de iletişim seridir. Mesajın ulaşmasında ve yanıtlanmasında bir sırayı içerir.  Kamusallık ise örgütsel iletişimin değil kitle iletişiminin bir özelliğidir. Kitle iletişimi kamusaldır; içeriği herkese  açıktır, üyelik esasına göre işlemez. Doğru cevap C'dir. 
Yorumlar
  • 0 Yorum