İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1262587

  1. Örgütlerde çatışma hem pozitif hem negatif bir güç olarak görülebilir.
  2. Yöneticilerin otoritelerini kullanarak örgütteki tüm çatışmaları çözmeleri gerekir.
  3. Çatışmaların çözülmesinde görüşme etkili bir yöntem olabilir. 

Örgütsel iletişimde çatışma ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

I ve II

II ve III

I ve II

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Örgütsel yapılanmalarda çok yaygın olan çatışma uzun süre kötü bir şey olarak nitelendiyse de daha sonra birçok etkili, olumlu sonuca da yol açacağı konusunda görüş birliğine varıldı. Bir örgütte en çok “rol çatışmaları” ve “ast – üst ilişkilerinden doğan çatışma”ya rastlanır. Örgütlerde çatışma hem pozitif hem de negatif bir güç olarak görülebilir. Bir örgütteki çatışmaların düzenlenmesinde çeşitli çözüm yolları vardır:

• Yöneticiler otoritelerini kullanarak bir çözüme giderler ancak bu her zaman yeterli olmaz. En üst düzeydeki bir yöneticinin alt düzeylerde meydana gelen çatışmaların hepsini çözmesi gerçekçi değildir. Belli çatışmaları azaltmak için etkili olabilir.
• Çatışmalar görüşme ile çözülebilir. Taraflar bazı şeyler hakkında farklı düşünüyorlar ancak anlaşmaya da varmak istiyorlarsa bir görüşme düzenlenebilir. Taraflar kazanma - kaybetme düşüncesi yerine her iki taraf için de kazanma olmasını hedeflerse görüşme, çatışmanın yapıcı bir çözüme ulaşmasını sağlayacaktır. Bunun için açık bir şekilde iletişimde bulunmak, karşılıklı amaçları ortaya çıkarmak, belli bir esnekliğe sahip olmak ve tehditten kaçınmak gerekmektedir.
• Diğer bir yaklaşım üçüncü taraf olayıdır. İkili görüşmelerin yanında tarafsız bir insan çatışmaların çözümü için yardımcı olabilir. Bunun için her iki tarafın da çatışmanın çözümü için harekete geçici unsurlara sahip olması yönünde karşılıklı motivasyonu sağlar. Eğer taraflar arasında o anki güçler eşit değilse belli bir güven oluşturmak ve açık bir iletişim sağlamak olanaklı değildir. Bu eşitliği sağlamak gerekir. Diyaloglarda açıklık sağlanmasına yardımcı olunmalıdır. Bunun için de üçüncü kişi bu açıklığın kurallarını koyabilir. Doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum