İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340308

I. İzleyici kitle geniştir. II. İzleyici kitle çeşitli toplumsal kümelerden oluşan bir topluluktur. III. Kitle iletişimi kamusaldır. IV. Kitle iletişim araçları kaynaktan uzakta bulunan çok sayıda insanla aynı anda ilişki kurabilir. Yukarıdaki ifadeler aşağıdakilerden hangisi ile ilişkilidir?


Kitle iletişimin önemi

Kitle iletişimi ve kitle iletişim araçlarının özellikleri

Kitle iletişim süreci

Kitle iletişim araçlarının işlevleri

Kitle iletişim araçlarının etkisi


Yanıt Açıklaması:

Kitle iletişimi ve kitle iletişim araçlarının özellikleri şunlardır:

- İzleyici kitle geniştir; sadece belirli bir gruba değil, yerel, bölgesel, ulusal, uluslarası topluluklara seslenir.

- İzleyici kitle çeşitli toplumsal kümelerden gelen değişik niteliklere sahip insanlardan oluşan bir topluluktur.

- Kitle iletişimi kamusaldır; içeriği herkese açıktır, üyelik esasına göre işlemez.

- Kitle iletişim araçları kaynaktan uzakta bulunan, birbirlerinden de ayrı olarak konumlanmış çok sayıda insanla aynı anda ilişki kurabilir.

- Kitle iletişimi karöaşık biçimsel kurumları gerektirir; kamusal ve tecimsel yayın (özel kuruluşlar) kuruluşlarının düzenlenişinde toplumsal ve siyasi yapı gözetici ve belirleyicidir.

- İletişimciyle izleyici kitle arasındaki ilişki kitlenin kişisel tanıklığı olmayan profesyonel iletişimci rolündeki kişiler aracılığıyla kurulur.

- Kitle iletişiminde, iletişim geri döndürülmesi olanaksız bir biçimde tek yönlüdür ve izleyici kitlenin anında cevap verme olasılığı fiilen dışlanmaktadır.

- Kitle iletişim araçlarının ürünleri fiziksel ve parasal anlamda halkın çoğunluğu için kolayca elde edilebilir ürünlerdir ancak elde edilebilirlik her zaman tam bir benimseme değildir. Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum