İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340000

İlkel kabilelerin dilleri üzerine yapılan gözlemlerde yaptıkları hareketler ile dilleri arasında açık bir yakınlık tespit edilmiştir. Fakat bu diller soyut olmaktan çok somut ve harekete dayalı dillerdir. O zaman diller somut hareketlerden türemiştir.

Yukarıda açıklanıldığı gibi bir bakış açısına sahip olan bir insan dilin ortaya çıkışına yönelik hangi kuramı savunmaktadır?


Ünlem kuramı

Yansıtma kuramı

İş şarkısı kuramı

Jest kuramı

Toplumsal denetim kuramı


Yanıt Açıklaması:

Jest kuramı bedensel hareketler olan jestleri çoşkuların ve duyguların dile geldiği içgüdüselhareketler olarak ele almaktadır. Jestler çocuklarınkonuşmayı öğrenmelerinde ilk gözlenen davranışlardır. İlkel kabilelerin dillerinde de yaygınlık göstermektedirler. Ayrıca modern insan da konuşmasında jestlere sık sık başvurduğuna göre konuşmanın ortaya çıkışında jestler bulunabilir. Bunun yanı sıra ilkel kabilelerin dilleri üzerine yapılan gözlemlerde jestler ile dilleri arasında açık bir yakınlık tespit edilmiştir. Fakat bu diller soyut olmaktan çok somut ve harekete dayalı dillerdir. Düşünürlere göre ilkel insanın konuşmasında görsel işaretler işitsel işaretlerden önce gelmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum