İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1340231

Aşağıdakilerden hangisi halkla ilişkilerin özellikleri arasındadır?


Halkla ilişkilerde iletişim kaynağı ve alıcı arasında karşılıklı bir iletişim söz konusudur.

Halkla ilişkilerde iletişimi sınırlı sayıda insanı içerir.

Halkla ilişkilerde konuşmacı ve dinleyiciler arasında etkileşim çoktur.

Halkla ilişkilerde dil çok geneldir.

Çok sayıda insana hitap edildiği için resmi bir dil kullanılır.


Yanıt Açıklaması:

Halkla ilişkileri çok genel olarak “bir örgüt ve onun ilişkide olduğu halk arasında karşılıklı bir anlayışı oluşturmak ve sürdürmek için düşünülen, planlanan ve kuvvetlendirilen güç” olarak tanımlayabiliriz. Halkla ilişkiler iki yönlü bir iletişimi içerir. İyi bir halkla ilişkiler seçicidir ve dikkatlice tanımlanmış hedef kitlenin belirli gereksinimlerine ve ilgilerine göre mesajların düzenlenmesini gerektirir. Ayrı bir fonksiyon olarak ele alındığında örgü¬tün hem iç hem de dış çevresiyle ilgili kaynaklarını ve becerilerini bilmek zorundadır. Halkla ilişkilerin ikili ya da küçük grup iletişiminden farklı yönleri vardır:

  • İkili ya da küçük grup iletişiminde iletişim kaynağı ve alıcı arasında karşılıklı bir iletişim söz konusuyken halkla ilişkilerdeki iletişim konuşmacı ağırlıklıdır.
  • İkili ve küçük grup iletişimi sınırlı sayıda insanı içermesine karşılık, halkla ilişkiler çok sayıda insanı içerir. Hiçbir keyfî sınırlama getirilemez.
  • Halkla ilişkilerde konuşmacı ve dinleyiciler arasında etkileşim azdır.
  • Halkla ilişkilerde dil çok geneldir. Çok sayıda insana hitap edildiği için çoğunluğun hoşuna giden bir dil kullanılır.
Yorumlar
  • 0 Yorum