İletişim Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1209655

Walther’ın (1996) sosyal bilgi işleme kuramını daha geliştirerek tanımladığı Hiperkişisel Bakış açısıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Walther’ın (1996) sosyal bilgi işleme kuramını daha geliştirerek tanımladığı bir kavram olan hiperkişisel iletişim, çevrim içi iletişimin, yüz yüze iletişime göre daha etkili olacağı düşüncesine dayanmaktadır. Walther’a göre (1996) bunun en temel sebebi, bilgisayarın eş zamansız iletişim özelliği ve iletişim sürecinde iletişim kuranlara ilişkin sınırlı ipucunun yer almasıdır. 

Hiperkişisel bakış açısı, SIDE (Social Identity of the Deindividuation Effects) modeline (Postmes, 1998) dayanmaktadır. SIDE modeline göre bireyler, gerçek kimlikleri yanında grup içinde kendilerine yeni bir kimlik oluştururlar. 

Walther (1996) hiperkişisel modelini oluştururken, Goffman’ın (1956) “İzlenim Oluşturma” ve “İzlenim Yönetimi” kavramlarından ve bilgisayarın eş zamansız iletişime olanak tanıma özelliğinden yararlanmıştır.

Eş zamansız iletişim ortamı, hiperkişisel iletişimi etkileyen bir diğer önemli değişkendir. Ortamın eş zamansız iletişim özelliği, iletişim sürecinde bireylerin birbirlerine gönderecekleri masajlar üzerinde düşünmeleri, gözden geçirmeleri ve yeniden düzenlemeleri için yeterli zamanı vermektedir (Walter, 1996).

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Walther’ın (1996) sosyal bilgi işleme kuramını daha geliştirerek tanımladığı Hiperkişisel Bakış açısıyla ilgili A, B, C, D şıklarının hepsi doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum