İletişim Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #998436

Frankfurt Okulu'nun temsilcilerinden Horkheimer ve Adorno, Aydınlanmanın Diyalektiği adlı eserlerinde, amaçlarının “insanlığın gerçekten insani bir düzeye çıkmak yerine niçin yeni türden bir barbarlığa düştüğünü anlamak” olduğunu ifade ederler.

Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi Frankfurt Okulu temsilcilerinin görüşlerine uygun bir ifade değildir?


Günümüzde insanların davranışları, toplumsal mekanizmalar tarafından biçimlendirilmektedir. 

İnsanların geleceğini belirleyecek temel etmenler, yöneticiler ve ekonomik sistem arasındaki çatışmalardır. 

Ekonomik güçler karşısında birey tamamen hükümsüz bırakılmaktadır. 

Ekonomik güçler, doğanın toplum üzerindeki etkisine vurgu yaparak bu etkinin mümkün olan yüksek düzeye ulaşmasını sağlamaktadır. 

Kendilerine dağıtılan metaların niceliği, kitlelerin acizliğini adaletsiz bir biçimde arttırmaktadır. 


Yanıt Açıklaması:

Horkheimer ve Adorno, Aydınlanmanın Diyalektiği adlı eserlerinde, amaçlarının “insanlığın gerçekten
insani bir düzeye çıkmak yerine niçin yeni türden bir barbarlığa düştüğünü anlamak” olduğunu ifade ederler. Düşünürlere göre ekonomik üretkenliğin artışı bir yandan adil bir dünya için gereken koşulları yaratırken, diğer yandan da teknik aygıta ve bunu elinde tutan toplumsal gruplara halkın geri kalan kısmı üzerinde hadsiz hesapsız bir üstünlük kurmalarını sağlamaktadır. Ekonomik güçler karşısında birey tamamen hükümsüz bırakılmakta ve bu güçler toplumun doğa üzerindeki egemenliğini akla hayale gelmez bir düzeye çıkarmaktadır. Birey kullandığı aygıtın önünde görünmez hale gelirken geçimi yine bu aygıt tarafından çok daha iyi bir biçimde sağlanmaktadır. Kendilerine dağıtılan metaların niceliğiyle birlikte kitlenin acizliği ve güdülme olasılığı da adaletsiz bir biçimde artmaktadır. Buna göre D seçeneğinde verilen ifade Frankfurt Okulu temsilcilerinin görüşlerine uygun bir ifade değildir. Çünkü onlara göre ekonomik güçler, toplumun doğa üzerindeki egemenliği arttırmaktadır. Doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum