İletişim Ortamları Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #1231131

Aşağıdakilerden hangisi gazete tasarımında kullanılacak fotoğrafların sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?


Fotoğraf doğal görünmelidir.

Fotoğraf çerçevesinden sonra beyaz alan bırakılmalıdır.

Fotoğraflarda insan yüzleri her zaman anahtar roldedir. İmajlar vurgulanmak istendiğinde, kalabalık topluluklar yerine bireysel görüntüler kullanılmalıdır.

Kullanılacak her fotoğraf açık olmalı ve ilgi merkezini ortaya koymalıdır.

Fotoğraflar mutlaka karta basıldıkları ya da çekildikleri ölçülerde sayfalara yerleştirilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Gazete tasarımında kullanılacak fotoğrafların bazı özelliklere sahip olması gerekir:

  • Tasarımda kullanılacak her fotoğraf açık olmalı ve ilgi merkezini ortaya koymalıdır. İyi bir fotoğraf, aynı iyi yazılmış haber gibi haberi kolayca okutur. Bilgideki karmaşayı berraklaştırır ve dikkati yönlendirir. Elde bulunan en önemli eleman olduğu için her fotoğraf odaklamalı ve temiz bir kompozisyona sahip olmalıdır.
  • Doğal görünmelidir. Gerçek zamanda gerçek şeyler yapan insanların bulunduğu fotoğraf kareleri, taklit gibi görünmeyerek, doğallık ve yapılan faaliyetle bağlantı kurar.
  • Her fotoğrafın bir alt yazısı bulunmalıdır. Her şey bir kimliğe sahiptir, bütün yüzler, yerler ve faaliyetler gibi. Altındaki yazı da fotoğrafın kimliğidir. Ayrıca okurun okumaya niyet etmesinde de etkilidir.
  • Açık tonlara sahip ya da eriyerek kaybolan alanlara sahip, sayfanın beyazlığında değerini yitirecek fotoğrafların çerçevelenmesi, imajın değerini orta- ya koyarak, foto altı ve çevredeki yazılardan ayrılmayı sağlar. 5 ya da 1 puntoluk ince ve basit çerçeveler bu değerin ortaya çıkarılması için genellikle yeterlidir.
  • Fotoğraf çerçevesinden sonra beyaz alan bırakılmalıdır.
  • Fotoğraflarda insan yüzleri her zaman anahtar roldedir. Gazetelerde büyük fotoğraflar nadir yer alırken küçük boyutlu fotoğraflar daha yaygın kullanılır. Anahtar roldeki yüzler küçük kullanılmaları nedeniyle önemini yitirebilir. İmajlar vurgulanmak istendiğinde, kalabalık topluluklar yerine bireysel görüntüler kullanılmalıdır. O zaman fotoğraf boyutu istenildiği kadar büyütülebilir.

Fotoğraflar karta basıldıkları ya da çekildikleri ölçülerde sayfalara yerleştirilemez. Sayfada yer alacağı alana göre boyutlandırılmaları gerekir. Fotoğraf kadrajlandıktan sonra yeni ölçüsü saptanır. Bilgisayar grafik yazılımlarında bunu komutla gerçekleştirmek oldukça kolaydır

Yorumlar
  • 0 Yorum