İletişim Ortamları Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #1108826

Aşağıda görsel mesaja ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Gördüğümüzü çevremiz ve deneyimlerimizle tanırız.

Temel görsel elemanları, duyularımız ve duygularımızla ayıklarız.

Görsel mesajı insanoğlu tarafından geliştirilen sembol sistemlerini kullanarak yeniden yaratırız.

 

Fotoğraf görsel gerçeklerin sunumunda güvenilir olmayan yöntemlerden biridir.

Görsel mesajda soyutlama süreci mesajın anlaşıldığı anı ifade eder.


Yanıt Açıklaması:

Görsel mesajlar üç temelde ya da bu üç temelin etkileşimi ile anlaşılır:

  • Gördüğümüzü, çevremiz ve deneyimlerimizle tanırız: ifade.
  • Temel görsel elemanları, duyularımız ve duygularımızla ayıklarız: Soyutlama.
  • insanoğlu tarafından geliştirilen sembol sistemlerini kullanılarak yeniden anlam yükleyerek yaratırız: Sembolizm.

İfadede, gerçeklik ve görsel deneyim temel oluşturur. O¨rneğin “kuş” formu ge- nel bir terimdir ve birçok kategoriye ayrılabilir. Görülen bir kuş formunu, balıkçıl, kartal ya da güvercin mi olduğunu, belirten sunumun rengine, boyutuna, hareke- tine, üzerindeki işaretlere ya da çizgilere göre belirleriz. Eğer önceden deneyimi- miz varsa kanarya kategorisindeki özel bir kanarya türünü bile tanıyabiliriz. Gör- sel bilgi, direkt olarak görme deneyimlerinin seviyelerine bağlı olarak ortaya çıkar. insan orijinal bir kamera gibi bilgiyi görür, depolar, hatırlar ve bu görsel bilgiyi yeniden kullanır. insan beyninin kameradan farkı, görsel bilgiyi yeniden üretmede gözlem ve yeteneklerini kullanmasıdır (Dondis 1974: 69). Mesaj “Bir kuş gördüm” ve “Kuş uçuyordu” gibi çoklu seviyelerde öznel değişimlere bağlı olarak anlamlandırılabilir. Bir film yapılırken, kitap tasarlanırken ya da resim yapılırken yöntem kadar yaratıcılık da önemlidir. iyi bir görsel fikir, bir matematik teoremindeki ya da iyi bir müzik sonatındaki gibi seçkin ve güzel olandır.

Fotoğraf görsel gerçekliğin su- numunda en güvenilir yöntemler- dendir. Realistik resim ya da çi- zimler de diğer başarılı yöntem- lerdir. Bir fotoğraşa canlılık ya da gerçeklik yakalanırken, bir sanat- çının çalışmasında daha ayırıcı özellikler vurgulanabilir. Tipik özellikler ayrıştırılarak görsel ola- rak yansıtılabilir. Böylece görsel durum daha temel elemanlara in-

dirgenerek özetlenir ve semboller ortaya çıkar. Bir sembolün etkili olması için görülmesi hatırlanması ve hatta tekrar üretilebilmesi gerekir. II. Dünya savaşında Almanların ilk olarak kullandığı ve Winston Churchill’in de sıkça kullandığı zafer sem- bolü ve savaş karşıtı semboller buna örnek oluşturabilir.

Eğer iyi özetlenirse bilginin aktarımı sembollerle daha etkilidir. Bu şekilde semboller dil yazımına hizmet eden bir kod durumuna gelir. Sayıların ya da müzik notalarının kod sistemi bu konuda örnek oluşturur:

Soyutlama (ayrıştırma) süreci mesajın anlaşıldığı andır. Soyutlama daha kuvvetli ve özü çıkartılmış bir anlama doğru bir basitleştirme olarak tanımlanabilir. insanlar görsel mesajın yapısı ve anlaşılması için görülenleri, nokta, çizgi, renk, doku, boyut, biçim, yüzey, hareket, yön gibi temel görsel elemanlar bağlamında soyutlar. Bilgi daha görünür olur, daha özel, öz ve genel olur. O¨zellikle resim ve heykel sanatlarında soyutlama ile ifade yönteminden daha çok yararlanılır. C¸oğu görsel şekil, kendi doğallığı ile soyutlanır. Bir ev, basit ya da karmaşık bir barınağı ifade edebilir. Bir binanın sağlamlığı, boyut, şekil, orantı, renk, ton ve yüzey gibi faktörlerle ortaya konur. Bu nedenle form fonksiyonla ilişkilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum