İletişim Ortamları Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #744548

  1. Kadrajlama
  2. Arka Planı Çıkarma
  3. Ritim
  4. Kolaj
  5. Yönelim

Yukarıda verilenlerden hangileri fotoğrafların ve imajların işlenmesi sürecinde kullanılan tekniklerdir?


I, II ve III

II, III ve IV

III, IV ve V

I, II, III ve IV

I, III, IV ve V 


Yanıt Açıklaması:

Fotoğrafların ya da İmajların İşlenmesi

Bir imaj nadiren orijinal formunda kullanılır. İmajların kullanılması için belli bir süreç gereklidir.

Kadrajlama: Fotoğrafçı tarafından en genel hareketler yakalanır ancak sonuçta yükseklik ve genişlik için son kararı tasarımcı verir. İmajdaki istenmeyen alanların çıkarılması anlamında kullanılan kadrajlama ile imajın sayfada görüntüleneceği yeni formatı belirlenir.

Arka planı çıkarma (dekupe): Birçok imajın arka planında, imajın gereken etkiyi sağlamasını engelleyecek karmaşık ögeler bulunabilir. Genellikle bu sorun arka planın kesilerek çıkarılması ile çözümlenir.

Ritim: Fotoğrafçılar genellikle film gibi bir etki yaratmaya çalışırlar. Bunun için birbirini izleyen ya da dizili birim elemanlarla anlamlı bir tamlık oluşturmaya çalışırlar. Görsel çarpışmalar yaratmak için, müzikteki ritme benzer ritmik kontrastlıklar oluştururlar.

Kolaj: Tasarımcıların, genelde gazete ve dergi formatında çok aşırı miktarda imajdan, oldukça çekici ve heyecan verici seçimleri bir araya getirmesidir. Burada önemli olan tasarımcının ya da editörün aynı boyuttaki resimleri kullanmamalarıdır. Aynı boyut resimler kullanılması kolajın anlaşılmasını zayıflatır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi kadrajlama, arka planı çıkarma, ritim ve kolaj fotoğrafların ve imajların işlenmesi sürecinde kullanılan tekniklerdir. Yönelim ise alıcıyı çeken içsel bir hareket içermektedir ve fotoğraf ve imajların işlenmesi değil, oluşturulması sürecinde söz konusudur. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum