İletişim Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1337321

Aşağıdakilerden hangisi, iletişimin konusunun ilgili olduğu XX. Yüzyılın başlangıcı ile ilgili doğru bilgiler arasında yer almaktadır?


Sözkonusu dönemde geniş halk kesimlerine hitap etmek için basın kullanılmıştır.

Bu dönemde son derece önemli ve çarpıcı olayların sadece siyasi boyutunun önemli olduğu dönemlerdi.

Halktan çok az kesim ya doğrudan doğruya aktif bir biçimde bu siyasi, askeri ve toplumsal olaylar içinde yer almışlardır.

Sözkonusu dönemde basın yanında  geniş halk kesimlerine hitap edecek sinema ve özellikle radyo ve televizyon gibi yeni  kitle  iletişim araçları geliştirilmiştir.

Daha önceki dönemlerde de olduğu gibi, kitle iletişimi de bilimsel yöntemlerle incelenen bir alan olarak karşımıza çıkmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Bu dönem son derece önemli ve çarpıcı olayların yaşandığı bir dönemdir. Bu olayların siyasi boyutunun yanında önemli ortak noktası geniş halk yığınlarını ilgilendiren yönlerinin bulunmasıdır. Geniş halk kesimleri ya doğrudan doğruya aktif bir biçimde bu siyasi, askeri ve toplumsal olaylar içinde yer almışlar, ya da yine bu olayların doğurduğu siyasal çerçevede bilinçli bir şekilde denetim altında tutulmak, yönlendirilmek, biçimlendirilmek, hatta manipule edilmek istenmişlerdir. Bu yüzden de sözkonusu dönemde basının yanında  geniş halk kesimlerine hitap edecek sinema ve özellikle radyo ve televizyon gibi yeni  kitle  iletişim araçları geliştirildiği gibi, kitle iletişimi de ilk kez bilimsel yöntemlerle incelenen bir alan olarak karşımıza çıkmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum