İletişim Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1337365

I. Hükümet ya da sivil toplum tarafından yanlış olduğu iddiasıyla susturulan herhangi bir düşünce, aslında doğru olabilir. II. Bir düşünce yanlış bile olsa, içinde birkaç dirhem hakikat de bulunabilir. III. Herhangi bir konuda egemen olan görüş, hemen hiçbir zaman hakikatin tamamı değildir. Bu nedenle tam hakikate ancak bu düşünceyi diğer düşüncelerle, zıt görüşlerle karşılaştırılarak varılabilir.

 IV. Sansüre devam etmenin önemli ekonomik sonuçları olabilir, basımcılar arasında rekabeti zorlaştırabilir. V. “Özel İzin Yasası” hantal ve gereksizdir, genel yasalar ahlaksız kişilere karşı yeterli korumayı zaten sağlayabilir. Yukarıdakilerden hangileri John Stuart Mill tarafından kaleme alınan "On Liberty" (Özgürlük Üzerine) eserinde düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğünü haklı ve zorunlu gösteren nedenler arasında yer almaktadır?


I, II, III
I, II
II, IV
I, II, IV
IV, V

Yanıt Açıklaması: XIX. yüzylın ortalarında İngiliz filozof John Stuart Mill tarafından kaleme alınan On Liberty (Özgürlük Üzerine) (1859) başlıklı eserin ikinci bölümünde, düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğünü haklı ve zorunlu gösteren nedenler şu şekilde sıralanmıştır: • Hükümet ya da sivil toplum tarafından yanlış olduğu iddiasıyla susturulan herhangi bir düşünce, aslında doğru olabilir, • Bir düşünce yanlış bile olsa, içinde birkaç dirhem hakikat de bulunabilir, • Herhangi bir konuda egemen olan görüş, hemen hiçbir zaman hakikatin tamamı değildir. Bu nedenle tam hakikate ancak bu düşünceyi diğer düşüncelerle, zıt görüşlerle karşılaştırılarak varılabilir. 

 Doğru cevap A’dır.
Yorumlar
  • 0 Yorum