İletişim ve Alternatif İletişim Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #366731

Dil bileşenleri ve tanımları eşleşmelerinden hangileri doğrudur?

I-Ses bilgisi (Fonoloji) : Dildeki konuşma sesleri ve bu seslerin bir araya gelme kurallarını içerir.

II-Biçimbilgisi (morfoloji) : Anlamlı bir cümle oluşturmak için sözcüklerin bir araya gelme kuralları

III-Sözdizimi (sentaks) : Sözcüklerin biçimini, sözcüklere gelen ekleri ve sözcüğün kökünü, sözcük sonuna gelecek eklerin kurallarını içerir

VI-Anlambilgisi (Semantik): Tümcelerin ve sözcüklerin anlamları, kavramların öğrenilmesi ve gelişmesini içerir.

V-Dilin kullanımı (Kullanımbilim/ Edimbilim) : Sosyal etkileşimde dilin kullanım kurallarını inceler. Bulunduğumuz ortama iletişim amacımıza (şakalaşmak, dert anlatmak, ricada bulunmak....) göre dili nasıl kullanacağımız, konuşmada sıra alma, konuşmayı başlatma, sürdürme, bitirme, konuyu belirleme, konuşmadaki rolümüzü (aynı kişinin anne olarak farklı, öğretmen olarak farklı konuşması gibi) belirleme gibi kuralları içermektedir.


I, V

I, IV, V

 

I, II, III

V, IV

 

III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Ses bilgisi (Fonoloji) : Dildeki konuşma sesleri ve bu seslerin bir araya gelme kurallarını içerir. Biçimbilgisi (morfoloji) : Sözcüklerin biçimini, sözcüklere gelen ekleri ve sözcüğün kökünü, sözcük sonuna gelecek eklerin kurallarını içerir. Sözdizimi (sentaks) : Anlamlı bir cümle oluşturmak için sözcüklerin bir araya gelme kuralları . Anlambilgisi (Semantik): Tümcelerin ve sözcüklerin anlamları, kavramların öğrenilmesi ve gelişmesini içerir. Dilin kullanımı (Kullanımbilim/ Edimbilim) : Sosyal etkileşimde dilin kullanım kurallarını inceler. Bulunduğumuz ortama iletişim amacımıza (şakalaşmak, dert anlatmak, ricada bulunmak....) göre dili nasıl kullanacağımız, konuşmada sıra alma, konuşmayı başlatma, sürdürme, bitirme, konuyu belirleme, konuşmadaki rolümüzü (aynı kişinin anne olarak farklı, öğretmen olarak farklı konuşması gibi) belirleme gibi kuralları içermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum