İlk Dönem İslam Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #696630

Hz. Peygamberin hükümdarları islama davetine aşağıdakilerden hangisi olumlu yanıt verip, islama geçiş yapmıştır?


İran Kisrası

Bahreyn Emiri

Gassani Kralı

Bizans İmparatoru

Mısır Mukavkısı


Yanıt Açıklaması:

Kendisine mektup gönderilen Arap emirlerinden, Bahreyn ve Uma^n emirleri İsla^m’ı kabul ettiler.

Gassani kralı Haris b. Ebu Şemir, öfkeyle mektubu yere atmış, ardından Müslümanlara karşı saldırı için hazırlık yapmaya başlamıştı.

Yine Hıristiyan olan Mısır Mukavkısı, İslam’ı kabul etmese de, Hz. Peygamber’in elçisi Hatıb b. Ebu Beltea’yı iyi karşıladı.

İran Kisrası II. Hüsrev Perviz’e elçi olarak Abdullah b. Huzafe gönderilmişti. Hz. Peygamber’in eşit seviyeden hitap şekline ve kendi adının Muhammed adından sonra yazılmasına kızan Kisra, tamamının okunmasına izin vermediği mektubu yırttı ve elçiye hakaret etti. Bununla da kalmadı, Yemen valisi Bazan’a Hz. Peygamber’i yakalatıp kendisine göndermesini bildirdi.

Bizans imparatoru Hz. Peygamber hakkında bazı sorular sordu. Soyu, hayatının safhaları, kendisine inananların durumu, ahlaki özellikleri vb. hususlardaki sorularına aldığı cevaplardan, onun peygamber olduğuna kanaat getirmişti. Ancak din ve devlet adamlarının şiddetli tepkisi üzerine, bu sözlerini onların dinlerine bağlılıklarını sınamak için söylediğini belirtip geri adım attı. Doğru cevap B'dir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum