İlk Müslüman Türk Devletleri Deneme Sınavı Sorusu #900075

Türkler’le Müslüman Araplar arasında VII. yüzyılın ortalarına doğru başlayan ve XX. yüzyılın ilk çeyreğine kadar devam eden ilişkileri mücadele, hizmet ve hakimiyet dönemi olarak üç kısımda incelenmektedir. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi ya da doğrudur?

I)  Mücadele dönemi, Hz. Ömer zamanındaki İslâm fetihleri sırasında başlamış ve Emevîler’in yıkılışına kadar yüz yılı aşkın bir süre devam etmiştir. 

II) Mücadele dönemi, Türkler idarî kadrolara yükselerek Abbâsî halifeliğinin siyasî ve idarî hayatında büyük hizmetler görmüştür.

III) Hizmet dönemi, Türk hakimiyetindeki topraklar Müslüman Araplar’ın eline geçmiş ve bir kısım Türkler Müslümanlığı kabul etmiştir.  Selçuklular ve halefleri çok geniş bir sahada hakimiyet tesis ederek çeşitli imparatorluklar kurmuş, genelde siyasî, idarî ve askerî bakımdan İslâm dünyasının rakipsiz hâkimi olmuştur. 

IV) Hizmet dönemi Emevîler’in son zamanlarında başlamış, daha sonra Abbâsî halifeleri cesaretleriyle tanınan Türkler’i himayelerine almış, özellikle Me’mûn ve Mu_tasım Billâh devrinden itibaren Türkler hilâfet ordusunun en önemli unsuru haline gelmiştir.

V)  Hakimiyet dönemi, Selçuklular’ın Gazneliler karşısında kazandığı Dandanakan zaferiyle başlamış, Selçuklu Türkleri Sünnî İslâm dünyasının hâmiliğini ile iç ve dış tehlikelere karşı bu Müslümanları koruma görevini üstlenmiştir. 


Yalnız I

Yalnız III

II ve III

I, IV ve V

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

II hizmet dönemini, III mücadele dönemini açıklamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum