İlk Müslüman Türk Devletleri Deneme Sınavı Sorusu #891243

Şemsü’l-Mülk Nasr, siyasî merkez Semerkand’dan Buhara’ya gittiğinde şehrin günlük akışına zarar vermemek için karargahını şehir dışında kurar, devlet erkanını burada kabul ederdi. Muhtemelen bu amaçla Buhara dışında inşa edilen yapı aşağıdakilerden hangisidir?


Kercemîn Sarayı

Cûbar Sarayı

Dervâzeçe Sarayı

Şems Âbâd

Ribât-ı Melik


Yanıt Açıklaması:

Şemsü’l-Mülk Nasr, Semerkand’a giden yol güzergâhında Buhara yakınlarında başlangıçta belki de bir saray olarak inşa edilen Ribât-ı Melik’i diğer adıyla Ribâtı Murabba’yı yaptırdı. Şemsü’l-Mülk Nasr, siyasî merkez Semerkand’dan Buhara’ya gittiğinde şehrin günlük akışına zarar vermemek için karargahını şehir dışında kurar, devlet erkanını burada kabul ederdi. Muhtemelen Ribât-ı Melik bu amaçla
Buhara dışına inşa edilmiştir. Yakın zamana kadar ayakta kalmayı başaran bu yapının kısmen ayakta duran ön yüzü bugün restore edilmiş haldedir. Askerî ve ticarî amaçların yanında bozkır ahalisi arasında İslam’ın öğrenilmesi ve yayılması için Semerkand ve Hocend arasında Ak Kütel mevkiinde bir ribât daha inşa ettiren Şemsü’l-Mülk Nasr ölümünden sonra da buraya defnedilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum