İnfaz Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #942945

Hükümlülerin çalıştırılması ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Hükümlülerin çalıştırılmasında hükümlülerin; yeteneği, becerisi, eğilimi, zihinsel ve bedensel durumları göz önünde bulundurulur.

Çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin, kurum dışında çalıştırılmalarında kurum görevlilerinin gözetimi ve muhafazası aranır.

Kapalı ceza infaz kurumunda bulunanlar iç ve dış güvenlik görevlilerince alınacak tedbirler altında çalıştırılır.

Çocuk hükümlülerin çalıştırılması yalnızca meslek eğitimine yönelik olur.

Hükümlü, yöneticilerin ve görevlilerin kişisel işlerinde çalıştırılamaz.


Yanıt Açıklaması:

Açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ceza infaz kurumu görevlileri gözetiminde, kapalı ceza infaz kurumunda bulunanlar ise iç ve dış güvenlik görevlilerince alınacak tedbirler altında çalıştırılır. Çocuk hükümlülerin çalıştırılması yalnızca meslek eğitimine yönelik olur. Öğretim kurumlarına veya örgün eğitime devam eden çocuk ile genç hükümlüler, öğretim yılı içinde atölye ve iş yerlerinde çalıştırılmaz (CGTİHK m.29/3). Öte yandan çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin, kurum dışında çalıştırılmaları sırasında kurum görevlilerinin gö- zetimi ve muhafazası aranmaz. Kurum yönetimi, cezasının en az bir yılını iyi hâlli olarak çekmiş bulunan hükümlüleri, durumlarına uygun kurum içi hizmetlerde çalıştırabilir. Çocuk hükümlüler, kendi yaşam alanları veya eğitsel amaçlar dışında çalıştırılamaz. Bununla birlikte hükümlü, yöneticilerin ve görevlilerin kişisel işlerinde çalıştırılamaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum