İnfaz Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #364012

Amsterdam cezaevlerinin tarihçesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Amsterdam cezaevinde hem erkekler hem de kadınlar bölümü açılmıştır.

 

Almanya’nın diğer şehirlerinde cezaevleri kurulurken Amsterdam cezaevi örnek alınmıştır.

 

Amsterdam cezaevleri diğer ülkeler için de örnek bir model olmuştur.

 

Amsterdam cezaevlerinin doğuşu genç bir hırsızın devlet tarafından eğitilip iyileştirilmesine karar vermesine dayanmaktadır.

Yıllar ilerledikçe savaşlar ve siyasi istikrarsızlıklarla birlikte artan suçlara rağmen bu kurumlar ilk kuruluş amaçları olan çalışma yoluyla iyileştirmeden vazgeçmemişlerdir.


Yanıt Açıklaması:

Amsterdam’da kurulan bu ilk cezaevlerinde mahkûmlar gruplar halinde gece-gündüz birlikte bulunuyorlardı. Bu cezaevinde suç çeşidi, mükerrirlik veya suç süresi gibi herhangi bir ayırım söz konusu değildi. • Amsterdam’daki cezaevleri örnek alınarak Almanya’nın Bremen (1609), Lübeck (1613), Bern (1614), Hamburg (1622), Zürih (1637), Danzig (1629) ve Berlin (1712) şehirlerinde çeşitli kurumlar oluşturuldu. 1595 yılında Amsterdam cezaevinin ilk önce erkekler bölümü daha sonra 1597’de de kadınlar bölümü (Spinnhause) açılmıştır. Amsterdam cezaevlerinin doğuşu 1588 yılında Amsterdam Ceza Mahkemesinin genç bir hırsızı her zaman olduğu gibi idam cezasına değil, devlet tarafından eğitilip iyileştirilmesine karar vermesine dayanmaktadır. Amsterdam cezaevleri diğer ülkelere de örnek olmuştur. Bu cezaevlerinin model olarak kabul edildiği cezaevleri veya çalışma evlerinde infaz edilen özgürlüğü bağlayıcı cezalar 18.yy. sonuna kadar orta Çağ’dan gelen alışkanlığın bir sonucu olarak zincire vurma, kürek cezası gibi bedene yönelik cezalar ile birlikte uygulanmaktaydı. Özellikle 17. yy. ile birlikte Kıta Avrupa’sında yaşanan siyasi istikrarsızlık ve savaşların olumsuz etkileri bu kurumları da doğrudan etkilemiş ve oluşturulmalarındaki asıl amaç olan çalışma yoluyla iyileştirme düşüncesi yerini sadece ekonomik menfaatlere bırakmıştır. Söz konusu kurumlar özel müteşebbislere kiralanmış, bir “kazanç kapısı” hâline dönüşmüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum