İnfaz Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1056002

Aşağıdakilerden hangisi hastanede geçen sürenin cezadan indirilmesi koşullarına uymamaktadır?


Cezanın infazına başlandıktan sonra hastalık nedeniyle hükümlünün ceza infaz kurumundan hastaneye kaldırılması hâlinde burada geçirdiği süre cezadan indirilir.

Cezanın infazını durdurmak için hükümlü, hastalığına kasten neden olmuşsa ceza indirimi hükmünden yararlanamaz.

Hapis cezasının infazı hastalık nedeni ile geri bırakılabilir. Kural olarak
geri bırakılma hâlinde hapis cezası infaz edilmez.

İnfaz hastalığın mahkûmun hayatı için kesin tehlike oluşturmaması hâlinde geri bırakılır.

Akıl hastalığı dışındaki diğer hastalıklarda cezanın infazına, resmî sağlık kuruluşlarının mahkumlara ayrılan bölümlerinde devam olunur.


Yanıt Açıklaması:

Hastanede Geçen Sürenin Cezadan İndirilmesi
Cezanın infazına başlandıktan sonra hastalık nedeniyle hükümlünün ceza infaz kurumundan hastaneye kaldırılması hâlinde burada geçirdiği süre cezadan indirilir. Ancak cezanın infazını durdurmak için hükümlü, hastalığına kasten neden olmuşsa bu hükümden yararlanamaz. Bu hâlde Cumhuriyet savcısı mahkemeden bir karar verilmesini ister (CGTİHK m.100).Söz konusu hükmün CGTİHK m.16 ile ilişkisi üzerinde durulmalıdır. Yukarıda da ifade edildiği üzere hapis cezasının infazı hastalık nedeni ile geri bırakılabilir. Kural olarak
geri bırakılma hâlinde hapis cezası infaz edilmez. Akıl hastalığı dışındaki diğer hastalıklarda cezanın infazına, resmî sağlık kuruluşlarının mahkumlara ayrılan bölümlerinde devam olunur (CGTİHK m.16/2). Bu durumda infaz ancak hastalığın mahkûmun hayatı için kesin tehlike oluşturması hâlinde geri bırakılır. İşte m.100’de ifade edilen hastalık m.16/2 anlamında akıl hastalığı olmayan ve mahkûmun hayatı için kesin tehlike oluşturmayan hastalıklardır. Bu durumlar da artık infaz durmaz ya da geri bırakılmaz; hastanede geçirdiği süre cezadan indirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum