İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 1 Deneme Sınavı Sorusu #1133079

Gençlik dönemindeki Hale, arkadaşı Semiha'ya aşağıdaki cümleleri söylüyor. Semiha gençlik dönemi gelişim özellikleri ile bu cümleleri eşleştirmek isterse hangi seçenekteki özellik dışarıda kalır?


Kimlik arayışı

Kararsız duygular

Öze dönüklük

Kararsızlık

Fırsat yakalama dönemi


Yanıt Açıklaması:

A seçeneğine baktığımızda Hale için yetişkinliğe geçiş kimlik örüntüsünde temel değişimlerin sergilendiğini görüyoruz: Yeni evli, artık birinin eşi; yeni stajyer, artık iş hayatında yepyeni bir kimlik; annesinin hala küçük kuzusu; evlat etiketleri iç içe geçmiş. Dolayısıyla kimlik arayışında olduğunu görüyoruz. 

B seçeneğinde ise Hale'nin kararsız duygular içinde olduğunu görüyoruz; genç yetişkinlik sürecinde kendisini ne ergen ne de tam bir yetişkin olarak hissetmektedir.

C seçeneğinde ise Hale'nin öze dönüklük özelliğini sergilediğini görüyoruz zira bu özellikte başkalarına karşı görev ve sorumluklarını göz ardı edebilmekte ve yaşamlarına şekil vermede bağımsız olmayı tercih etmektedir bireyler. Hale de aynı bu şekilde yazın babasına karşı olan ona bakım verme görevini ve sorumluluğunu göz ardı etmek ve kendi yaşamına kendisi söz geçirmek istemektir.

D seçeneğinde de görüyoruz ki bu dönemde aynı zamanda evlilik, iş ve eğitim konularında sık kararsızlıklar gözlemlenir. Hale de kariyerine odaklanma, iki kişilik ailesine zaman ayırma ya da bu aileye yepyeni bir birey getirerek odağını ona çevirme arasında git geller yaşamaktadır.

Dolayısıyla E seçeneğinde Hale'nin söyledikleri ile bir bağdaşma görmüyoruz, doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum