İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 1 Deneme Sınavı Sorusu #1133196

Mehmet:"Sanırım karım artık beni sevmiyor. Bana ilgi duymuyor. Nereden mi biliyorum? Tamamen içine kapandı da ondan. Son bir haftadır evde tek kelime etmedi."

Rasim:" Hakikat sadece senin baktığın tarafta olmayabilir. Tek taraflı düşünmeden evvel önce etraflıca bir düşün, konuş bakalım onunla." 

Rasim'in bu cümlesi aşağıdakilerden hangi kavramı açıklayabilecek bir örnek olabilir?


Pre-formal dönem

Formel dönem

Post-formal dönem

Soyut kavramlar dönemi

Somut kavramlar dönemi


Yanıt Açıklaması:

Bazı kuramcılar, genç yetişkinlikte sergilenen değişimleri bir araya getirerek yeni bir bilişsel gelişim dönemi öne sürmektedir: Soyut işlemler (formel işlemler) sonrası düşünme (“postformal” dönem). Bu dönemde Piaget’nin öne sürdüğü soyut işlemler(formel) döneminden niteliksel olarak farklılıklar söz konusudur. Formel dönemde pek çok yönden 20’li yaşlarda düşünceler, ergen düşüncesine benzer. Yaşama idealist bir noktadan bakılır. Meydan okuma ve değer çatışmaları vardır. Soyut işlemsel dönemin etkisi ile beraber teorik problemler çözülür ve soyut düşünülür, geleceğe ilişkin olasılıklar üzerine kafa yorulur.

Post-formal dönem ise doğrunun durumdan duruma değişebileceği, çözümlerin mantıklı olabilmesi için gerçekçi olması gerektiği, belirsizliğin ve karşıtlığın istisnadan ziyade kural olduğu ve duygular ile sübjektif faktörlerin düşünmede rol oynadığının anlaşılmasıdır. Bu düşünme modelinin sonucunda yaşam problemlerinin çözümüne duyguyu ve mantığı katar. O¨rneğin: ben haklıyım, çünkü ben bunu yaşadım düşüncesinden, kimin haklı olduğuna emin değilim çünkü senin deneyimin benimkinden farklı noktasına ulaşır. Bu durum karar verme, çatışma çözme, yaşam problemleri ile başa çıkma gibi konularda farklılık yaratır. Dolayısıyla Mehmet'in sözlerini ele alacak olursak tümden hükümlü ve ben haklıyım düşüncesinin baskın olduğunu görüyoruz: Benimle konuşmuyor, yani beni sevmiyor.  

Fakat Rasim'in yaklaşımı post-formal dönemle ilişkilidir zira kimin haklı olduğuna peşin hüküm veremem, onun yaşadığı ve hissettiği deneyim ve duygular farklı bir bakış açısı ile değerlendirilmek gerektirir. Belki de kötü bir haber aldı, onu bünyesinde hazmetmeye çalışıyor olabilir gibi rasyonel ve duygusal açıdan anlam vermeye dayalı bir yaklaşımdır. Dolayısıyla cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum