İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #399548

Aşağıdakilerden hangisi Kesişimsellik ya da marjinalleştirilmiş kimliklerin tanımıdır?


Çeşitli fiziksel deformasyonları olan, bununla birlikte zihinsel bozukluklar, hapse girmiş sabıkalı kişiler, bağımlılık, alkolizm,  işsizlik, intihar eğilimi ve radikal politik eğilim sahipleri bu tür kimliklerdir.

Irk, sınıf ve cinsiyetin etkileşerek deneyimi nasıl etkilediğini ifade eden, artık cinsel yönelim, yaş, sakatlık gibi diğer marjinalleştirilmiş kimliklerin etkileşimini de ifade etmek için kullanılan kimliklerdir.

Belirli bir insan grubunun paylaştığı ortak grup kimliğidir ve bireysel ve toplumsal kimliklerle yakından ilişkilidir ancak farklılığı bireylerin seçimine dayanmasında yatar.

Kişinin “ben kimim?” sorusu üzerine temellenen ve kendisini nasıl tanımladığıyla ilgili kimliktir ve benlik üzerine olan düşüncelerdir.

Kişinin kendisini ait hissettiği grupları ve bu grupları diğer gruplardan ayıran tanımlamalara sahip kimliklerdir.


Yanıt Açıklaması:

Kavram temelde marjinalleştirilmiş kimlikler olarak ırk, sınıf ve cinsiyetin etkileşerek deneyimi nasıl etkilediğini ifade etmektedir. Ancak artık cinsel yönelim, yaş, sakatlık gibi diğer marjinalleştirilmiş kimliklerin etkileşimini ifade etmek için de kullanılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum