İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #882006

Sosyal inşacı yaklaşım millet ve milliyetcilikaçıklamaları düşünüldüğünde aşağıdaki seçeneklerden  hangisi doğru bir değerlendirmedir?


İnsanların millet temelinde kategorilere ayrılmaları, onların gündelik konuşmalarıyla ve pratikleriyle sürekli olarak yeniden üretilmekte, inşa edilmektedir.

Millete ilişkin söylem üretmek için, milletin sosyal gerçeklikte somut karşılığının bulunması gerekir.

Millet temelinde bölünmeler, dış dünyadaki bir gerçekliğe tekabül eden zihinsel temsillerdir.

Millet ve milliyetçilik gibi kategorizasyon ve ideolojiler yere ve zamana bağlı olarak farklı anlamlara gelecek şekilde de inşa edilmezler.

bir milletin diğeriyle olan çatışmalı veya uzlaşmacı ilişkisini, tarafların dışında gerçekleşen nesnel birtakım çıkar çatışması ya da çıkar birlikteliklerine odaklanarak ortaya çıkar.


Yanıt Açıklaması:

Sosyal İnşa yaklaşımında millet ve milliyetçilik konuları farklı bir perspektiften ele alınmaktadır. Genel olarak sosyal inşacılar millet de dâhil her tür sosyal olgunun ve kategorinin, söylemler yoluyla inşa edilen bir süreç olduğunu ileri sürmektedirler. İnsanların millet temelinde kategorilere ayrılmaları, onların gündelik konuşmalarıyla ve pratikleriyle sürekli olarak yeniden üretilmekte, inşa edilmektedir (Arkonaç, 2004). Millet temelinde bölünmeler, dış dünyadaki bir gerçekliğe tekabül eden zihinsel temsiller değildir. Hatta dış dünyada dini, milli ve cinsiyete dayalı gruplaşmalar ve o grupların kalıpyargıları, normları ve değerleri de insanların aralarındaki konuşmalarda, ortaya çıkan söylemlerde kurulmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum