İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #880542

Baskı karşıtı sosyal hizmet uygulamasının üç sürecinden biri olan güçlendirmeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Güçlendirme, psikolojik düzeyde bir tür kişisel kontrolü ya da etkiyi ifade etse de politik güç, yasal haklar ve sosyal etkiye de işaret eder.

Baskı karşıtı sosyal hizmet uygulamasında, tüm süreçlerinde hizmet alanın kendi hayatını etkileyen kararlara aktif olarak katılmasını ifade eder.

Thompson güçlendirmeyi, sosyal hizmetlerde özgürleştirici değerlerden biri olarak ele almıştır.

Parrot güçlendirmeyi baskı karşıtı uygulamaya dayanan sosyal hizmetlerde rehber edinilmesi gereken bir değer olarak görmüştür.

Güçlendirme, hizmet alanı dinlemek, ona danışmaktan başlayıp hizmet alanın, alacağı hizmet üzerinde kontrolünün olduğu radikal noktalara kadar uzanabilir.


Yanıt Açıklaması:

Thompson, kavramın basit anlamının sosyal hizmetler için yeterli olmadığını, “müracaatçıların yaşadığı ayrımcılık ve baskıların dikkate alınması için daha kapsamlı kullanılması” gerektiğini ifade etmektedir. Güçlendirme, psikolojik düzeyde bir tür kişisel kontrolü ya da etkiyi ifade etse de politik güç, yasal haklar ve sosyal etkiye de işaret eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum