İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #448905

Sosyal hizmet müdahalesine ilişkin, “durumu, daha iyi hâle getirmede başarılı mı oldu yoksa başarısız mı oldu” sorusunu sormak önemlidir. Bu nedenle sosyal hizmetlerde tehlikeli uygulamalardan kaçınmak özellikle önemlidir. Sosyal hizmetlerde tehlikeli uygulama biçimi olan Zamanı etkili bir şekilde yönetememek, etkili iletişim becerilerini kullanamamak, kayıtları eksik tutmak hangi tehlikeli uygulamadır?


Rutinleşmiş uygulama

 

Savunmacı uygulama

 

Yenilgiyi kabullenici uygulama

 

Kaotik uygulama

Baskıcı uygulama


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmet müdahalesine ilişkin, “durumu, daha iyi hâle getirmede başarılı mı oldu yoksa başarısız mı oldu” sorusunu sormak önemlidir. Sosyal hizmet müdahalesinin hizmet alanların yaşamlarında olumlu değişimlere yol açmayabileceğini, tersine onların yaşamlarına zarar verebileceğini kabul etmek gerekir. Müdahalenin bireyler, aileler, gruplar üzerindeki zarar verici etkileri arasında “ailelerin parçalanması, özgüvenin zedelenmesi, damgalama, ayrımcılık ve baskıyı pekiştirme” sayılabilir. Bu nedenle sosyal hizmetlerde tehlikeli uygulamalardan kaçınmak özellikle önemlidir. Sosyal hizmetlerde beş önemli tehlikeli uygulama biçimi vardır:
-Rutinleşmiş uygulama: Hizmet alanlar arasındaki farkın gözden kaçırılmasına, koşullara ilişkin doğru ve güvenilir bilgiye ulaşamama, durumun önemli yanlarını atlamaya vb. yol açabilir.
-Savunmacı uygulama: Sosyal hizmet uzmanının görevinin gerekleri yerine getirmekten ziyade “kendini kollamaya” odaklanan uygulama biçimidir. Bu uygulama tutumu, sosyal hizmet uzmanının hizmet alanlar ve meslektaşlarıyla olan ilişkilerini zedeler.
-Yenilgiyi kabullenici uygulama: Sosyal hizmet zor bir istir; başarı kadar başarısızlık ve hayal kırıklığı da yasatır. Yenilgiyi bastan kabul etmek yerine müdahalenin ne kadar başarılı olacağına dair gerçekçi beklentiler oluşturulmalıdır.
-Kaotik uygulama: Zamanı etkili bir şekilde yönetememek, etkili iletişim becerilerini kullanamamak, kayıtları eksik tutmak, sistematik çalışmamayı içerir. Günlük tutmak, öncelikleri belirlemek, kayıtları yenilemek gibi davranış rutinleri geliştirilmelidir.
-Baskıcı uygulama: Hizmet alanın yaşamında etkili olan baskı ve ayrımcılığın önemini görmezden gelme, uygun olmayan dil kullanarak ayrımcılığı derinleştirmek, tıbbi modeli kullanmak, yetkiyi kötüye kullanmak gibi uygulamaları içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum