İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #445797

I-Homofobi, bireyin kendi heteroseksüel maskülenliğiyle ilişkili iç çatışmalarından kaynaklanan endişesini engellemenin bir yolu olarak savunucu-anlamlı bir işlev görmektedir.
II-Heteroseksüel bir erkek gay erkeklere karşı, kendisi için önemli olan başkalarının onayını kazanmak ve özsaygısını yükseltmek amacıyla önyargı ifade etmektedir.
III-Heteroseksüel bir erkek, kendi benlik ve kimlik tanımlamasını belirleyen daha geniş ve kapsamlı bir toplumsal ideolojisinin parçası olarak homofobik tutumlar geliştirmekte ve buna uygun davranmaktadır.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, Herek’in ileri sürdüğü, homofobinin heteroseksüellikle ilişkili işlevlerindendir?


Yalnız I

 

Yalnız II

 

Yalnız III

 

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Tutumlarımız ve fikirlerimiz, sosyal davranışlarımızı yönlendirirken aynı zamanda psikolojik işlevlere de sahiptirler. Herek (1986), homofobinin en azından üç açıdan heteroseksüellikle ilişkili işlevi olduğunu ileri sürer. İlk olarak, homofobi, bireyin kendi heteroseksüel maskülenliğiyle ilişkili iç çatışmalarından kaynaklanan endişesini engellemenin bir yolu olarak savunucu-anlamlı bir işlev görmektedir. İkinci olarak homofobinin sosyal olarak da anlamlı bir işlevi vardır. Heteroseksüel bir erkek gey erkeklere karşı, kendisi için önemli olan başkalarının onayını kazanmak ve öz-saygısını yükseltmek amacıyla önyargı ifade etmektedir. Üçüncü olarak da heteroseksüel bir erkek, kendi benlik ve kimlik tanımlamasını belirleyen daha geniş ve kapsamlı bir toplumsal ideolojinin parçası olarak homofobik tutumlar geliştirmekte ve buna uygun davranmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum