İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #445811

Aşağıdakilerden hangisi nefret suçlarının diğer suçlardan ayırt edildikleri noktaları açığa çıkaran araştırma bulgularından değildir?


Daha çok kamusal alanda gerçekleşirler.

Daha çok kapalı mekanlarda meydana gelir

Diğer suçlara kıyasla daha çok fail içerir.

 

Failler genellikle mağdurların tanımadıkları kişilerdir.

E . Faillerin cinsiyetine bakıldığında büyük bir çoğunluğunun erkek olduğu görülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

Nefret suçlarının diğer suçlardan ayırt edildikleri noktaları açığa çıkaran araştırma bulguları şunlardır:
-Katılımcıların dile getirdikleri en ciddi nefret suçu olayları, gerçekleştikleri yere göre sınıflandırılmıştır. Nefret suçu olaylarının (%60) yanlılık içermeyen suçlara (%32) kıyasla çok daha fazla kamusal alanda gerçekleştiği, buna karşılık yanlı olmayan suçların daha yüksek sıklıkla iç–kapalı mekânlarda gerçekleştiği görülmüştür.
-Nefret suçu olayları, diğer suçlara kıyasla daha fazla sayıda fail içermektedir. Şahıs suçu olarak işlenen nefret suçlarının %47’si iki veya daha fazla fail içerirken, diğer şahıs suçlarının %17’si birden fazla fail içermektedir. Bununla birlikte nefrete dayalı mal hırsızlığı suçlarının %68’i, yanlı olmayan diğer mal hırsızlığı suçlarının ise sadece %33’ü birden fazla fail tarafından işlenen suçlardır.
-Mağdurların dile getirmiş oldukları tüm olayların yaklaşık %62’sinde failler, saldırıya uğrayan eşcinsel kişilerin tanımadıkları yabancı kişilerdir. Ancak bu oran suç tipine göre değişmektedir. Şahıs suçu olarak işlenen nefret suçlarının %70’inde, nefrete dayalı mal hırsızlığı suçlarının %66’sında ve yanlı olmayan mal hırsızlığı suçlarının %79’unda failler yabancıdır.
-Suç tipi ve mağdurun cinsiyetinden bağımsız olarak, faillerin cinsiyetine bakıldığında büyük çoğunluğunun erkek olduğu görülmüştür. Kadın ve erkek mağdurların büyük çoğunluğu faillerin en az “bir” erkek olduğunu dile getirmiştir. Suç tipleri açısından bakıldığında, şahıs suçu olarak işlenen nefret suçu faillerinin cinsiyetinin, mağdurun kadın veya erkek olmasına göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Bu suç grubunda kadın katılımcıların %91’inin en az bir erkek fail ve %17’sinin en az bir kadın tarafından saldırıya uğradığı, erkek katılımcıların ise neredeyse tümünün diğer erkekler tarafından saldırıya uğradığı anlaşılmıştır

Yorumlar
  • 0 Yorum