İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #446861

Aşağıda verilen yaklaşımlardan hangisi sakatlığın sosyal Modeline ait değildir?


Tıbbi modele karşı çıkmış, aşırı tıbbileştirilmiş ve bireyselci sakatlık anlayışını reddetmiştir.

 

Sakatlık olgusunu siyaset ve yurttaşlık söylemlerine kaydırmayı başarmıştır.

 

Sakat hareketinin toplumsal baskıyı, kültürel söylemi ve çevrenin sakatlara diktiği engelleri eleştiren bir bakışa odaklanmıştır.

 

Sakatlık toplumsal ve tarihsel olarak kurulan bir durumdur ve değiştirilebilir.

Sakatlığın tıbbı ilgilendiren bir patolojik olarak görülmesini ve tamamen bireysel bir olgu şeklinde sınırlandırılmasını ifade eder.


Yanıt Açıklaması:

Sakatlığın sosyal modeli, sakatlığı politik mücadele konusu hâline getiren sakat hareketinin gündeme sokmuş olduğu bir sakatlık yaklaşımıdır. Sakatlık sosyal modeli tıbbi modele karşı çıkmış, aşırı tıbbileştirilmesi ve bireyselci sakatlık anlayışını reddetmiştir. Shakespeare, aydınlanma öncesi Ilahî cezalandırma ya da ahlâki kusur olarak görülen sakatlığın, aydınlamayla birlikte biyolojik bir kusur olarak görüldüğüne, sakat hareketininse toplumsal baskıyı, kültürel söylemi ve çevrenin sakatlara diktiği engelleri eleştiren bir bakışa odaklandığını ifade eder. Huges ve Patterson’a göre “sakatlığın toplumsal olarak nasıl üretildiğine odaklanan sosyal model, sakatlık tartışmalarını biyotıbbın egemen olduğu gündemlerden siyaset ve yurttaşlık söylemlerine kaydırmayı başarmıştır.” Sakatlık toplumsal ve tarihsel olarak kurulan bir durumdur ve degiştirilebilir. Sakatlığın tıbbı ilgilendiren bir patolojik olarak görülmesini ve tamamen bireysel bir olgu şeklinde sınırlandırılmasını ifade eder.( Tıbbi Model)

Yorumlar
  • 0 Yorum