İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #449138

Aşağıdakilerden hangisi iyi bir sosyal hizmet uzmanının uygulama esnasında yapması gerekenlerden biridir?


Sosyal hizmet uzmanının uygulama sürecine ilişkin kullanıma hazır bir şablon geliştirmesi

 

Sosyal hizmet uzmanının hizmet alanın dezavantajlı kimliğine uygun davranması

 

Sosyal hizmet uzmanının uygulama sürecinde otoritesini kullanmaya istekli olması

 

Uygulama sürecinde sosyal hizmet uzmanının suçlanmamak için dikkatli olması

Sosyal hizmet uzmanının uygulama başarısı konusunda yüksek hedefler koyması


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmetlerde tehlikeli uygulamalardan kaçınmak özellikle önemlidir. Sosyal hizmetlerde beş önemli tehlikeli uygulama biçimi vardır:
1-Rutinleşmiş uygulama: Hizmet alanlar arasındaki farkın gözden kaçırılmasına, koşullara ilişkin doğru ve güvenilir bilgiye ulaşamama, durumun önemli yanlarını atlamaya vb. yol açabilir.
2-Savunmacı uygulama: Sosyal hizmet uzmanının görevinin gerekleri yerine getirmekten ziyade “kendini kollamaya” odaklanan uygulama biçimidir.
3-Yenilgiyi kabullenici uygulama: Sosyal hizmet zor bir iştir; başarı kadar başarısızlık ve hayal kırıklığı da yaşatır. Yenilgiyi baştan kabul etmek yerine müdahalenin ne kadar başarılı olacağına dair gerçekçi beklentiler oluş-turulmalıdır.
4-Kaotik uygulama: Zamanı etkili bir şekilde yönetememek, etkili iletişim becerilerini kullanamamak, kayıtları eksik tutmak, sistematik çalışmamayı içerir.
5-Baskıcı uygulama: Hizmet alanın yaşamında etkili olan baskı ve ayrımcılığın önemini görmezden gelme, uygun olmayan dil kullanarak ayrımcılığı derinleştirmek, tıbbi modeli kullanmak, yetkiyi kötüye kullanmak gibi uygulamaları içerir (Thompson, 2014: 184-191).

Yorumlar
  • 0 Yorum