İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #446106

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi homofobi ile ilgili eleştirilerden biri değildir?


Eşcinsel karşıtı tutum ve davranışların, özel ve kişisel bir korkudan kaynaklanmaktadır.

 

Kültür ve anlam sistemleriyle, kurumlar ve sosyal geleneklerle ilişkili olarak ele alınması gereken politik bir olguya, gruplar arası bir sürece işaret ettiği vurgulanmalıdır.

 

Homofobi, bireysel ve kolektif davranışlar düzeyinde kişiler arası ilişkileri yapılandıran duyguları ve niyetleri oluşturduğu için ayrımcılık pratikleri ve şiddetle ilişkilidir. 

 

Bir bireye cinsel yönelimi nedeniyle olumsuz tutum geliştirilmesi

Bir toplumda “norm” olarak kabul edilen ve bireylerin yaşamlarını belirleyen standartlara uygun olan şeyler


Yanıt Açıklaması:

Homofobi kavramı, eşcinsel karşıtı tutum ve davranışların, özel ve kişisel bir korkudan kaynaklandığını ve kişisel bir hastalık olduğunu ima eden anlamı nedeniyle eleştirilmiştir. Daha önce de belirtildiği gibi, bir bireye cinsel yönelimi nedeniyle olumsuz tutum ğeliştirilmesi olarak basitçe tanımlanabilecek cinsel önyargı kavramı yerine günümüzde homofobi terimi yayğın bir biçimde kullanılmaktadır. Ancak homofobinin kişisel bir korku ve irrasyonel bir inanç değil, bunun çok ötesinde kültür ve anlam sistemleriyle, kurumlar ve sosyal geleneklerle ilişkili olarak ele alınması gereken politik bir olguya, gruplararası bir sürece işarettiği vurgulanmalıdır. Bu anlamda homofobi, bireysel ve kolektif davranışlar düzeyinde kişiler arası ilişkileri yapılandıran duyguları ve niyetleri oluşturduğu için ayrımcılık pratikleri ve şiddetle ilişkilidir. Normal: Bir toplumda çoğunluktaki grup veya gruplar tarafından benimsenen, uygun görülen her türlü tanım, duygu veya davranışlar normal olarak nitelendirilebilir. Diğer bir ifadeyle bir toplumda “norm” olarak kabul edilen ve bireylerin yaşamlarını belirleyen standartlara uygun olan şeyler “normal”dir. “Normal” ve “anormal” kavramları birçok alanda olduğu gibi psikoloji alanında da oldukça tartışmalı kavramlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum