İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Deneme Sınavı Sorusu #449076

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmetlerde kullanılan yöntem ve tekniklerden değildir?


Krize müdahale

 

Bakim yönetimi

 

Rol değiştirme

 

Sonuç odaklı uygulama

Ev ödevleri


Yanıt Açıklaması:

-Görev Odaklı Uygulama: Görev odaklı uygulama adı verilen sosyal hizmet uygulaması kısa dönemli problem çözme yaklaşımıdır ve bireylere, ailelere, gruplara ve topluma uygulanabilir. Uygulamanın adımları şu şekildedir: (1) hazırlık, (2) problemlerin belirlenmesi (problem taraması, problemin detayları, problemin öncelikleri), (3) amaç ve sü- reyi belirleme, (4) planlama ve görevleri belirleme, (5) çalışmanın sonlandırılması (Teater, 2014: 211-217).
-Krize Müdahale: Kriz yorucu ve yıpratıcı bir olay sonucunda kişinin hayatını sürdürebilmesini engelleyen ani ve geçici çöküntü olarak tanımlanabilir (Sheafor ve Horejsi, 2014: 414). Krize müdahale genellikle ani bir şekilde oluşan sorunlarla yüz yüze gelen insanlara yönelik kısa süreli yardım sağlama yöntemlerini içerir. Hastalık ya da bir yakını kaybetmekten dolayı yaşanan yas durumlarının dışında, doğal afetler ya da silahlı çatışma bölgelerinden kaçış gibi durumlar için de kullanılmaktadır (Homer, 2015: 298). Kişi yepyeni bir adaptasyon ve işlevsellik sürecine gireceği için krizden önceki sürece göre daha iyi ya da daha kötü olabilir. Bu nedenle krizler hem fırsat, hem tehlike içerebilir. Sosyal hizmet uzmanının görevi, durumun bir kriz mi yoksa tekrarlayan ve bireyin yaşamında aksamaya yol açmayan bir yaşantı mı olduğunu iyi analiz etmektir. Kriz süreci iyi yönetildiğinde kişiye yeni mücadele yöntemleri, yeni bir bakış açısı kazanma şansı vererek bireyin işlevselliğini artırır (Sheafor ve Horejsi, 2014: 415). Sosyal hizmet uzmanı krizi iyi yönetebilme becerisini göstermelidir.
-Bakım Yönetimi: İnsanların kurum bakımına ihtiyaç duymalarını önleyecek hizmetleri içerir. Kurum bakımından yararlanmaktansa toplum içerisinde ihtiyaçların karşılandığı bakım hizmetleri esastır (Tompson, 2014: 104).
-Rol Değiştirme: İnsanlar, başka birinin bakış açısını anlamaya başladıklarında ilişkiler genellikle olumlu yönde değişir. Sosyal hizmet uzmanı rol değiştirme tekniğini uygularken hizmeti alandan, karşısındaki kişiyi daha iyi anlayabilmesi için geçici olarak o kişinin bakış açısına uygun olarak davranış sergilemesini ister. Bu teknik aynı zamanda bireye kendi tutumunun başkaları tarafından sergilendiğinde nasıl algılandığını görme şansı verir. Bu teknik, kişiler arası ilişkilerde çatışmaların yaşandığı zamanlar çok uygundur (Sheafor ve Horejsi, 2014: 397).
-Yeniden Çerçeveleme: Yeniden çerçevelemenin amacı, hizmet alana, yaşadığı bir deneyime yüklediği olumsuz anlamı değiştirebilmesi için yardımcı olmaktır. Sosyal hizmet uzmanı, yeni ve farklı yorumlar geliştirebilmesi amacıyla hizmet alanı beyin fırtınası yapmaya teşvik eder (Sheafor ve Horejsi, 2014: 415).
-Ev Ödevleri: Bu teknik hizmet alanla yapılan görüşmeler arasında sosyal hizmet uzmanının hizmet alandan yapmasını istediği çeşitli eylemlerdir. Hizmet alanlara yaşadıkları doğal çevrelerinde yeni beceriler kazandırılmak istendiğinde uygulanan bir tekniktir (Sheafor ve Horejsi, 2014: 417).
-Yüzleştirme: Bu teknik hizmet alanların yüzleşmek istemedikleri durumların farkına varmalarını sağlamak amacıyla kullanılır (Tompson, 2014: 106). Hizmet alanın daha işlevsel davranmasını engelleyen bahane, inkâr, kendini kandırma durumunun farkına varması için gösterilen çabaları içerir (Sheafor ve Horejsi, 2014: 404). Sosyal hizmet müdahalesi sosyal hizmet uzmanlarının çeşitli rolleri yerine getirmeleri açısından da ayrıştırılabilir. Burada sosyal hizmet uzmanlarının rollerinden bazılarına kısaca yer verilecektir.
-Danışmanlık: Sosyal hizmet uzmanı hizmet alanların seçeneklerini, duygularını, içinde bulundukları durumu anlamaları yönünde danışmanlık yaparlar (Tompson, 2014: 104). Hizmet alanların anlaşmazlıklarını çözmek veya en aza indirgemek için onlara yol gösterir. Sosyal hizmet danışmanlığı hizmet alana olayları analiz etme, etkili iletişim kurma ve ortak yararlar bulma konusunda yardımcı olarak, anlaşmazlıkların giderilmesini sağlar (Sheafor ve Horejsi, 2014: 423-424).
-Arabuluculuk: Arabuluculuk rolü, taraar arasındaki tartışmalara müdahale etmek, aralarında uzlaşma sağlamak ya da karşılıklı memnuniyet sağlanacak anlaşmalara erişmek (Zastrow, 2014: 101) amacıyla, otoritesi ya da karar alma yetkisi olmayan üçüncü bir kişinin dâhil olmasıdır. Arabuluculuk, tarafları ortak ve herkes için faydalı olacak çözümü bulmak için yönlendirmektir. Tarafların eşit katılımını ve faydalanmasını sağlamak için sosyal hizmet uzmanının değişim sürecini yönetme becerisi esastır (Sheafor ve Horejsi, 2014: 425). Savunuculuk: Savunuculuk sosyal hizmetin hukuk disiplininden almış olduğu bir kavramdır (Zastrow, 2014: 101). Savunuculuk kendi çıkarlarını savunamayan hizmet alanların çıkarlarını korumayı içerir (Tompson, 2014: 104). Sosyal hizmet uzmanı savunuculuk rolü üstlendiğinde hizmeti alan adına konuşabilir, tartışabilir, pazarlık ya da görüşme yapabilir. (Sheafor ve Horejsi, 2014: 419). (Sayfa 151-152)

Yorumlar
  • 0 Yorum