İş Etiği Deneme Sınavı Sorusu #33946

Her iki terim de ilk bakışta aynı anlamlara (töre, gelenek, alışkanlık) geliyor gözükmektedir. Ancak hemen ifade edelim ki, moral’in işaret ettiği manada, “bir bireyin, bir halkın, bir toplumsal sınıfın, bir çağın bilinçli yaşamına hakim olan inanç ve tasarımlar topluluğuna ahlak, bunların toplumsal olgu olarak yaşanmasına ahlaklılık, bu inanç ve tasarımlara göre yönlenen insani tutumlara ve bu tutumlara göre yönlendirilen eylemler hakkında verilen (doğru veya yanlış) yargılara ahlaki denilmektedir.Bu tanım doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Ahlakın olgusal ve tarihsel olarak yaşanan bir şeydir.
Ahlak etiği kapsar
Etik, ahlak olgusunun kendisine yönelik araştırmadır
Ahlak felsefesi ya da ahlakbilim şeklinde de ifadeedilebilen etik; insanın bireysel ve toplumsal ilişkilerini nasıl yönlendirmesi gerektiğini belirler
Ahlak felsefesi ya da ahlakbilim iyi ve kötü söz ve davranışı belirleyecek ölçütlerin neler olabileceğini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanabilir.

Yanıt Açıklaması: B seçeneğindeki kesin yargı ahlakın etiği kapsadığına dairdir ve diğer seçeneklerde sorunun kökünde tanımlanan geçişlerden bağımsız olarak statik ve dogmatik bir durumu temsil eder.
Yorumlar
  • 0 Yorum