İş Etiği Deneme Sınavı Sorusu #441024

Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin iş etiği programı olmasa bile etik kodlara sahip olup elde edebilecekleri üstünlüklerden biri değildir?

 


Yazılı bir belge, bireysel yorumlara bırakılan belirsiz beklentilere güvenmek yerine, örgütün etik standartlarının netleştirilmesini sağlar.

 

Uygun standartlar konusunda anlaşmazlık olduğunda, kodlar bir uzlaşma ölçütü haline gelebilir ve standartların yokluğunda ya da yeniden gözden geçirilip düzeltilmesi gerektiğinde, kodlar örgütün yeni etik standartları oluşturmasına olanak sağlar.

 

Etik kodları, standartları kolayca anlaşılabilir bir biçimde tüm çalışanlara yaymak için etkili bir araçtır.

 

Örgüt tarafından teşvik edilen etkili etik kodları, çalışanlara etik ya da yasa dışı davranışları sergilemeye direnmek için bir araç sağlar.

 

Bazı kodlar, öncelikle çalışanların işletmeye zarar verebilecek etik dışı davranışlarına odaklanır ve etiğin amacı ile ilgili olarak sinisizme yol açabilir.


Yanıt Açıklaması:

İyi yazılmış etik kodlarının bile kısıtları vardır ve kötü yazılmış kodlar, arzu edilmeyen kimi sonuçlara yol açabilir. Bunlardan biri de sinisizme (örgütlerin dürüstlükten yoksun olduğuna ve adalet, içtenlik, doğruluk gibi ilkelerin örgütün çıkarlarına feda edildiğine dair bir inanç) yol açabilmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum