İş Etiği Deneme Sınavı Sorusu #34085

"Amerika’da bir iş görüşmesi sırasında en yetkili olanın ilk söz alması olağan bir durum iken, Japonya’da en yaşlı bireyin ilk olarak söz almasını beklenmek" iş ahlakı açısından hangi durumu ortaya koyar?


Amerikan toplumumun yetkili kişilere daha önem verdiğini ortaya koyar.
Japon toplumumun yaşlı kişilere daha önem verdiğini ortaya koyar.
İş ahlakının göreceli olduğunu ortaya koyar.
İş ahlakının evrensel ilkelere sahip olmadığı ortaya koyar.
Amerikan ve Japon iş adamlarının ortak iş yaptığı bir toplantıda en yetkili kişilerin en yaşlı kişiler arasından seçilmesi gerektiğini ortaya koyar.

Yanıt Açıklaması: İş ahlakının evrensel ilke ve değerler yanında, toplumsal ve kültürel bazı ilke ve değerlerle de oldukça yakın ilişkisi vardır. İş ahlakı kavramını tanımlarken bu durumun mutlaka dikkate alınması gerekir. Başka bir ifadeyle, iş ahlakında kültürel ve toplumsal farklılaşmalara bağlı olarak görecelilik konusu dikkate alınmalıdır. Yani kimi toplumların iş dünyasında ahlaki olarak kabul edilebilecek bir davranış, kimi toplumlarda ahlaki bulunmayabilecektir. Bu durum iş ahlakının göreceli olmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin Amerika’da bir iş görüşmesi sırasında en yetkili olanın ilk söz alması olağan bir durum iken, Japonya’da en yaşlı bireyin ilk olarak söz alması beklenmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum