İş Etiği Deneme Sınavı Sorusu #474574

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Merkezcil olmayan örgüt yapısına sahip işletmelerde karar alma otoritesi üst yönetimde toplanmıştır

Merkezcil yapıya sahip örgütlerde bazı çalışanlar yönetimin belirlediği kurallara uymakta, yazılı kurallar dışında kalan eylemlerde bağımsız hareket edebilmektedirler

Merkezcil olmayan yapıya sahip işletmelerde yazılı formal kurallar, prosedürler, politikalar bulunmakta ve bu süreçlerin takibi katı denetim mekanizmaları ile gerçekleşmektedir.

Merkezcil olmayan örgütlerde her türlü eylem bireylerin insiyatifine bırakılır

Merkezcil yapılarda yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya, çapraz açık iletişim kanalları bulunur


Yanıt Açıklaması:

Merkezcil örgüt yapısına sahip işletmelerde karar alma otoritesi üst yönetimde toplanmıştır.  Merkezcil yapıya sahip işletmelerde yazılı formal kurallar, prosedürler, politikalar bulunmakta ve bu süreçlerin takibi katı denetim mekanizmaları ile gerçekleşmektedir. Merkezcil yapıya sahip örgütlerde bazı çalışanlar yönetimin belirlediği kurallara uymakta, yazılı kurallar dışında kalan eylemlerde bağımsız hareket edebilmektedirler. Merkezcil olmayan örgütlerde her türlü eylem bireylerin insiyatifine bırakılmaz. Yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya, çapraz açık iletişim kanallarının varlığı ve etkin bir şekilde kullanılması merkezcil olmayan örgüt yapısının en belirgin özelliğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum