İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı Sorusu #1328044

Aşağıdakilerden hangisi sürdürülebilirliği benimsemiş bir işletmenin faaliyeti olamaz?


Örgütsel atıkları en aza indirmek için ar-ge çalışmaları yapmak

Paydaşlarına adil düzeyde gelir sağlamaya çalışmak

Atıklar konusunda halk sağlığını koruyucu önlemler almak

Doğal kaynakları kullanırken bugünün ihtiyaçlarıyla hareket etmek

Çalışma ortamında uygun gürültü ve ışıklandırma düzeyini ayarlamak


Yanıt Açıklaması:

Sürdürülebilirlik kapsamında işletmelerin doğal kaynakları nasıl koruyarak faaliyet gösterecekleri, örgütsel atıkları nasıl en aza indirmeleri gerektiği, geri kazanım, soyu tükenmekte olan bitki ve hayvanları koruyarak çevrenin korunması çabalarına nasıl katkı sağlayacakları ele alınan alt başlıklar arasındadır. 

Örneğin sürdürülebilir işletme iktisadi açıdan gereğinden fazla üretim yapmayarak kaynak israfının önüne geçmeye, atık düzeyini azaltmaya ve paydaşlara adil düzeyde gelir sağlamaya çalışır.

Örneğin üretim faaliyetleri sırasında ortaya çıkan zehirli atıkları yakından geçen dereye dökmek örgüt için o anda etkili, verimli ve kârlı bir iş olarak görülebilir fakat yaratılan kârlılığın gelecek nesilleri oldukça olumsuz bir şekilde etkileyeceği açıktır. Toplumsal düzeyde ise halk sağlığı ve korunması sürdürülebilir işletmelerin kararlarında belirleyici etkiye sahiptir.

Sürdürülebilir örgütler çalışma ortamlarını temizlik, hava kalitesi, gürültü düzeyi ve ışıklandırma açısından daha dikkatli bir şekilde incelemekte ve çalışanlarına en uygun çalışma ortamını sunmak için çabalamaktadır.

Sürdürülebilirlik, dünyayı atalarımızdan bize kalmış bir miras olarak görmek yerine gelecek nesillere aktarılması için bize verilmiş bir emanet olarak algılamakla ilgilidir. Bugünün ihtiyaçlarıyla hareket etmenin yanında gelecek nesilleri de düşünmek gerekmektedir.

Bu bilgiler ışığında doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum